Hlavní obsah

Rekordní úspěch Tesly. Za druhé čtvrtletí může dodat 200 tisíc vozů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nedostatek čipů se promítl na dodávkách aut. I když měla automobilka Elona Muska problém i s přepravou, podle analytiků se jí podaří ve druhém čtvrtletí dodat 200 tisíc vozů. Společnost začala opět vyrábět Modely S a X.

Článek

Tesle se v tomto roce daří. Jedenáct analytiků dotazovaných agenturou Bloomberg očekává, že automobilka ohlásí dodávky 204 160 vozidel.

Společnost obvykle prodává vozidla až do půlnoci posledního dne čtvrtletí, které skončilo ve středu. Tesla by mohla oznámit výrobní a dodací parametry již dnes.

V prvním čtvrtletí dodala rekordních 184 800 vozů, takže další pokoření rekordu by jejím akciím i pověsti výrazně pomohlo.

Nedostatek čipů narušil výrobu

Dodávky vozů jsou totiž jedním z nejsledovanějších indikátorů Tesly. Odrážejí její finanční výsledky a jsou obecně považovány za barometr spotřebitelské poptávky po elektromobilech jako celku, jelikož je automobilka Elona Muska lídrem na trhu s bateriovými automobily.

„Tesla řešila velký nedostatek čipů a problémy s logistikou či přepravou. Podobně na tom byly i jiné automobilky. Tyto faktory by se mohly promítnout zhruba do desítky tisíc automobilů, které jsou v současné době celosvětově přepravovány,“ uvedl Dan Ives, analytik společnosti Wedbush Securities, ve sdělení pro klienty, informoval Bloomberg. Dodávky Modelu 3 a Y v rozmezí 195 tisíc vozů „by byly v tomto čtvrtletí považovány za pozitivní“.

I přesto, že se světová ekonomika začíná po pandemii probouzet, jsou výrobci automobilů v těžké pozici. Především kvůli světovému nedostatku čipů a zácpám v přístavech. Tesla ale zřejmě dobře hospodařila se svými zásobami, a byla tak schopna reagovat na poptávku spotřebitelů po elektromobilech.

Muskova automobilka vyrábí v současné době Modely S a X ve své továrně ve Fremontu v Kalifornii. Menší vozy, jako jsou Modely 3 a Y, se kromě Fremontu montují i v Šanghaji, kde má Tesla vlastní závod. Společnost sice nerozděluje prodeje podle regionů, ale Spojené státy a Čína jsou jejími největšími trhy a drtivá většina prodejů jsou právě Modely 3 a Y.

Pro Teslu tak budou klíčové především dodávky v Číně, kde popularita Tesly sílí.

Model S se vrací

V prvním čtvrtletí Tesla sice Modely S a X nevyráběla, v červnu ale přišla změna. Elon Musk uspořádal ve Fremontu předváděcí akci, během které šéf automobilky představil nejnovější Model S Plaid, který je rychlejší a vymazlenější verzí vlajkového sedanu automobilky.

Analytici a investoři budou mít určitě zájem zjistit, kolik vozidel Modelu S s vyšší marží automobilka vyrobila a prodala. „Předpovídáme dodávky zhruba 193 tisíc Modelů 3 a Y a pouze 1,5 tisíce Modelů S a X,“ uvedl Joseph Spak, analytik RBC Capital Markets, ve zprávě pro klienty.

Reklama

Doporučované