Hlavní obsah

Řepka: Chci být předsedou fotbalu, ale na okrese, tam změna musí začít

Foto: Profimedia.cz

Rudolf Řepka z fotbalové asociace odešel, protože už nechtěl dál akceptovat způsob práce Romana Berbra. Teď je připraven pomoci českému fotbalu k tomu, aby se změnil.

Reklama

Fotbalová asociace ČR se po pádu Romana Berbra ocitla v krizi, dříve či později se bude hledat nové vedení. Řada lidí by v něm ráda viděla Rudolfa Řepku, bývalého generálního sekretáře, jenž FAČR na protest proti Berbrovi opustil.

Článek

Místopředseda FAČR Roman Berbr byl spolu s dalšími 19 osobami, většinou rozhodčími, obviněn z korupce a defraudace. Vedle toho, že měl pomáhat manipulovat zápasy Slavoje Vyšehrad, zkoumají policisté i možnost, že zpronevěřil 850 000 korun z pokladny Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Berbr své funkce ve vedení FAČR opustil, krátce po něm tak učinila i jeho manželka Dagmar Damková. V zákulisí se vede debata, zda by měl odstoupit i zbytek vedení Fotbalové asociace ČR.

Rudolf Řepka v rozhovoru pro Seznam Zprávy jednoznačně zdůrazňuje svoji tezi, že by se věci neměly uspěchat. Podle něj je klíčové, aby se fotbal nejprve obměnil na okresní úrovni. A teprve až se tak stane, aby potom noví delegáti zvolili na řádné valné hromadě, nejlépe v květnu příštího roku, legitimní nové vedení FAČR.

Zeptám se rovnou: Chcete být novým fotbalovým předsedou?

Tak já vám na rovinu odpovím: Chci kandidovat na pozici předsedy okresního fotbalového svazu v Teplicích.

Mluví se o vás jako o variantě na předsedu Fotbalové asociace ČR…

Mám spoustu telefonátů, lidi to v nadsázce nebo možná i vážně zmiňují. Ale i když tím možná někoho překvapím, tohle teď není úplně to nejpodstatnější, není to na pořadu dne.

A co je podle vás akutnější?

Aby lidi z fotbalu pochopili, jak asociace funguje, že moc v ní z velké části drží právě okresy. A že jestli chtějí ve fotbale změnu, tak by ta změna měla nejprve proběhnout právě na těch okresech. A hlavně že by tu změnu měli udělat oni sami. Jestli můžu českému fotbalu v něčem přispět, tak v tom, že jsem ochoten komukoli kdykoli vysvětlit, jak tyhle mechanismy fungují a jak je to důležité. Mám totiž pocit, že se v tom lidé moc neorientují, třeba i včetně představitelů ligových klubů. Ale jestli je potřeba udělat změny, tak nejprve tady, na okresech.

Proč?

Protože v tom je posloupnost. Uvidíme, jestli se tu změnu v okresních strukturách podaří udělat, nebo ne. Možná bude kosmetická, možná zásadní. Každopádně by mi přišlo správné, aby nové vedení FAČR volili na valné hromadě v ideálním případě noví představitelé fotbalových okresů.

Řada lidí, v čele se šéfem teplického klubu Pavlem Šedlbauerem, ale volá po tom, aby současné vedení FAČR co nejdříve odstoupilo a aby co nejdříve proběhla mimořádná valná hromada FAČR, která by zvolila vedení nové.

No a s takovým postupem bych si opravdu dovolil nesouhlasit. Vezměte si, že na mimořádnou valnou hromadu by v takovém případě jeli jako delegáti v zásadě zase ti samí lidé, kteří v roce 2017 zvolili to současné vedení FAČR.

Takže by se také mohlo stát, že by na další 4 roky potvrdili ve funkcích blízké spolupracovníky pana Berbra, tedy například pana Libu, Blaschkeho, Votíka, nebo paní Damkovou, kdyby znovu kandidovala.

Například. S panem Šedlbauerem budu mít shodou okolností schůzku. Já mu rozumím, že chce rychlou změnu. Ale chtěl bych mu zkusit vysvětlit, že po mém soudu fotbalu nejvíc prospěje, když se fotbal nejdřív obmění zdola.

Vy už jste zmínil, že chcete být předsedou teplického okresu, Antonín Kordula, další z protiberbrovských rebelů, pokud vím, chce kandidovat na předsedu OFS Hodonín…

Přesně tak. A pokud se takhle personálně podaří ty okresy obměnit, aby se potlačila síla těch struktur, které tradičně volily Romana Berbra a jeho blízké, tak potom můžou v květnu přijet na řádnou valnou hromadu úplně noví delegáti. A pak už bude na nich, jaké by zvolili vedení FAČR. Asi by se nabízelo, že noví lidé zvolí jiné lidi.

A vy byste v takové situaci na předsedu FAČR kandidoval?

To je strašně daleko. Teď je potřeba pokusit se provést ty změny na okresech, potažmo pak na krajích. Na to je potřeba i trochu času, ty okresní konference probíhají v lednu. Do té doby máme trochu času to všechno lidem pořádně vysvětlit. Jestli se to povede, má český fotbal šanci se posunout. A jestli si pak zvolí do svého čela funkcionáře, nějakého miliardáře, nebo bývalého hráče, to už je pak věc další. Ale i kdyby to byl svatý Petr, tak sám nic nezmůže. Jakýkoli nový předseda bude potřebovat širokou podporu. A když bude zasazen do těch starých struktur, tak nebude mít šanci nic změnit.

Mnozí namítnou, že jste v jejich očích také stará struktura. Co jim odpovíte?

Že to samozřejmě záleží na jejich posouzení. Jako generální sekretář jsem na FAČR pracoval od léta 2007 do závěru roku 2018. Nechám na posouzení ostatních, ať řeknou, do jaké míry jsem se přitom ušpinil, nebo ne. Pokud mě už dál nebudou chtít, tak to pochopím, mají na to právo.

Překvapilo vás policejní obvinění pana Berbra?

Tak asi jsem za ty roky leccos vytušil. Byly tam určité indicie, na svaz za ním pořád chodil pan Rogoz a neustále spolu něco řešili. Nic konkrétního jsem v tomto směru nevěděl. Ale jak víte, na konci roku 2018, poté, co odcházeli Michal Prokeš a další lidi jako Ondra Lípa, Tonda Barák a mnoho dalších, už jsem ztratil trpělivost a rozhodl se, že už s tímto vedením asociace nechci mít nic společného. A pozici generálního sekretáře a práci na FAČR jsem opustil.

A co jste vlastně dělal potom?

Pořád jsem zapojen do struktur UEFA. Jezdím jako delegát na zápasy Ligy mistrů, Evropské ligy, Ligy národů. Třeba začátkem listopadu bych měl být delegován na utkání Real Madrid – Inter Milán. Vedle toho jsem členem disciplinární komise UEFA. Ale to mě samozřejmě neživí.

A co vás tedy živí?

Pracoval jsem ve start-upovém projektu Sponzor Online jako marketingový ředitel pro střední a východní Evropu. Ale tenhle projekt úplně zničil covid-19. Takže teď pracuju jako výkonný ředitel v agentuře Martina Hrdličky.

Může se teď český fotbal změnit?

Záleží na lidech, kteří v tom pracují, jestli to jako příležitost ke změně pochopí a jestli do toho sami aktivně vstoupí. Já se pokusím udělat pro to maximum a jejich možnosti jim vysvětlit. Tak teď vnímám svoji roli, jestli můžu českému fotbalu něčím přispět, tak přinejmenším tímhle.

Reklama

Doporučované