Hlavní obsah

Policie míří na mocného sudího: Berbrův „zvěd“ je policistou i politikem

Foto: Profimedia.cz

Vlivný fotbalový činovník Robert Hájek (uprostřed) se nechce o obvinění v kauze kolem „šíbra“ Romana Berbra bavit. Podle policie přijal stotisícový úplatek. „Nemůžu se k tomu vyjadřovat. K tomu nejsem ani oprávněný, ani ochotný, rozumíte mi?“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv.

Reklama

V korupční fotbalové síti uvázl rozhodčí Robert Hájek. Protože je aktivním policistou, detektivové museli svůj zásah speciálně upravit. Funkcionáři, které Seznam Zprávy oslovily, ho označují za šiřitele Berbrova vlivu na Moravě.

Článek

Když se detektivové minulý pátek vydali do terénu zadržet podezřelé fotbalové bafuňáře a rozhodčí, u jednoho z cílů museli zpozornět. Sudí Robert Hájek (44 let) je nejen fotbalovým rozhodčím, nýbrž i policistou.

Za normálních okolností by ho zadržel policejní tým z Brna. Panovala však obava, aby se k němu jakožto instruktorovi brněnské zásahovky informace o spuštění operace od kolegů předem nedostaly. Podle zdrojů Seznam Zpráv blízkých vyšetřování se tudíž o Hájka postarali detektivové, kteří museli přijet z Olomouce.

Hájka lze označit za aktivního činovníka policejních řad. Je například členem výkonného výboru zájmového spolku Sportovní Klub policie Kometa Brno a je vedoucím brněnské sekce mezinárodní organizace International Police Association, která je největším mezinárodním sdružením policejních pracovníků.

Čím se v zahraničí nyní chlubit ale nebude, je skutečnost, že se Robert Hájek stal jednou z 20 obviněných osob (v čele s dnes již bývalým místopředsedou Fotbalové asociace Romanem Berbrem), které policie stíhá pro podezření z uplácení či zpronevěry.

Hájkovo jméno poutá pozornost. Nejen z důvodu, že - jak již bylo řečeno - jde o policistu a kontroverzního rozhodčího, ale podle zjištění Seznam Zpráv též o politika.

Rozhodčí pod lupou

Nejprve se ale podívejme, co mu policie klade za vinu. Pod lupou detektivů se v červnu 2019 ocitl třetiligový zápas mezi Sokolem Živanice a Slavojem Vyšehrad (skončil 1:2). Utkání, které mělo předem domluvený scénář, řídil Hájek. A podle policie nikoliv zadarmo.

„Před hlavním vchodem do sídla FAČR předal Roman Rogoz cestou Jana Hořejšího, sekretáře Řídící komise pro Čechy, za takto ovlivněný zápas Robertu Hájkovi plnění ve formě finanční hotovosti ve výši nejméně 100 000 Kč, které Robert Hájek přijal jako odměnu za ovlivnění zápasu,“ napsala policie podle Lidových novin v textu zahájení trestního stíhání.

Seznam Zprávy Hájka zkontaktovaly. Telefon zvedl, otázky týkající se obvinění a jeho pracovní kariéry však nenechal ani zaznít. „Nemůžu se k tomu vyjadřovat. K tomu nejsem ani oprávněný, ani ochotný, rozumíte mi?“ procedil Hájek a zavěsil.

Na trávníku, v kanceláři

Hájkovým domovským revírem je jižní Morava, konkrétně obec Rajhradice s 1500 obyvateli kousek od Brna. Hájek se může řadit k významným rezidentům, kteří se podílejí na chodu obce - a to politicky i sportovně.

V roce 2018 kandidoval Hájek za uskupení Pro obec Rajhradice, za které se dostal do zastupitelstva a následně i do rady obce.

Co na jeho kauzu, v níž ho policie podezřívá ze zmanipulování zápasu za úplatu, říká jeho politický šéf? Na dotaz, zda bude požadovat Hájkovu rezignaci, však odmítl odpovědět. „K tomu se vůbec nebudu vyjadřovat. Na shledanou,“ utnul jakékoliv další dotazy starosta Rajhradic Luboš Přichystal.

Robert Hájek disponuje klíčky nejen od místního obecního úřadu, ale i od rajhradických fotbalových šaten a kanceláří. V klubu TJ Rajhradice, který vede průběžnou tabulku I. A třídy skupiny A v Jihomoravském kraji, působí jako místopředseda.

Jeho příchod do Rajhradic v roce 2010 místní spojují s nastartováním úspěšné éry rajhradického klubu, který se postupně prodral ze čtvrté do první třídy. „K těmto místním hráčům se poté přidal nově přistěhovaný Robert Hájek a spolu domluvili, že se pokusí rajhradický fotbal dostat opět do podvědomí lidí v obci a ostatních týmů,“ cení si Rajhradičtí Hájkovy akvizice.

Šokující přechod

Na veřejnosti na sebe upozornil především jako fotbalový rozhodčí - kvůli čemuž jej teď ostatně stíhá policie.

Dle statistik odpískal v první lize šest zápasů, jako pomezní rozhodčí zasáhl do 84 utkání. Za chyby dostal v minulosti stopku na několik zápasů. V letech 2016 až 2017 se v roli hlavního rozhodčího zapojil do 20 zápasů Moravskoslezské fotbalové ligy (3. nejvyšší soutěž), před třemi lety se však odsud musel pakovat.

„V zimě na přelomu roku 2017 a 2018 se musela najmenovat nová komise rozhodčích. Nechal jsem si vypracovat analýzy, ze kterých vyplynulo, že někteří rozhodčí byli pod vedením tehdejšího předsedy komise rozhodčích Oldřicha Racka hodně vytěžováni a protežováni. Vznikla nová komise rozhodčích s novými členy, vyměnily se listiny rozhodčích a delegátů. Na nich se už lidé jako Robert Hájek neobjevili. S tím, že neměli důvěru nové komise, kulantně řečeno. Tím skončilo působení pana Hájka na Moravě,“ vzpomíná dnes předseda Řídící komise pro Moravu Pavel Nezval.

Dle svých slov se nestačil divit, když zjistil, že po „moravském exitu“ se Hájek coby rozhodčí uchytil v české větvi třetí nejvyšší soutěže - takzvané České fotbalové lize (ČFL).

„Najednou jsem zjistil, že píská ČFL a je předsedou komise rozhodčích v Pardubickém kraji, který vede pan Blaschke. Přijde mi to zarážející, fakt se tomu divím, protože pan Hájek je z Brna. Jako kdybychom si tady na jižní Moravě vzali někoho z Plzně. Určitě se do pardubického regionu pan Hájek nedostal čirou náhodou, vždyť byl před tím vyřazen na Moravě. Nakonec, je teď jedním z 20 obviněných,“ řekl Seznam Zprávám Nezval, který je členem celostátního výkonného výboru Fotbalové asociace.

„Osoba tohoto rozhodčího vykazuje značnou dávku kontroverze. Pokud byl jako bývalý ligový rozhodčí přeřazen do struktur moravských soutěží, i tam s ním byla nespokojenost. Překvapivě následně přešel do Pardubického kraje, kde se stal předsedou komise rozhodčích a osobou, která se aktivně podílela na utkáních ČFL. Dále vím, že se velmi soustředil na svůj klub v Rajhradicích,“ sdělil redakci předseda Fotbalové asociace v Jihomoravském kraji Vladimír Kristýn.

Hájka jihomoravští funkcionáři, s nimiž Seznam Zprávy v uplynulých dnech hovořily, považují za muže, který šířil vliv Romana Berbra v moravských regionech, které vůči faktickému vládci tuzemského fotbalu chovají dlouholetý odpor. Hájkovými blízkými spojenci na jižní Moravě mají být sudí Oldřich Racek či Ondřej Pelikán (na dotazy redakce týkající se vztahu s Hájkem nereagovali).

„Určitě skupina kolem Hájka a Racka šířila Berbrův vliv. Co se týká pana Pelikána, komise rozhodčích jej před časem přeřadila do divize a on se vzdal činnosti, na našich listinách už nepůsobí,“ dodal šéf Řídící komise pro Moravu Nezval.

To, že Hájek uvázl v policejních kleštích, stálo tohoto sudího pozici předsedy pardubické komise rozhodčích. Že do pardubického regionu zamířil Hájek se škraloupem vyhození z jižní Moravy, nepovažoval šéf východočeského kraje Michal Blaschke za komplikaci.

„Požádal nás, jestli u nás může pískat. Tak jsme mu vyhověli. Rozhodčích máme málo, proto k nám jezdili z Brna čínští rozhodčí, kteří tam studovali. Nebyl jediný, kdo k nám z Brna jezdil. I z Vysočiny u nás pískali, přece nebudeme nikomu bránit,“ řekl Seznam Zprávám člen výkonného výboru FAČR Blaschke, který je považovaný za blízkého spojence Romana Berbra.

Že Hájek uvázl v úplatkářské síti, prý Blaschkeho velice překvapilo. „Nevím o tom nic. Pan Hájek mi řekl, že mu sdělili obvinění a že počká na výsledek. Překvapilo mě, že se to stalo. Vezměte si, že dělá x let u policie, nikdo nečekal, že taková situace může nastat,“ dodal.

Reklama

Doporučované