Hlavní obsah

Jak může jeden faul změnit celou sezonu. A VAR opět mlčel

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Gólman Evertonu Jordan Pickford fauluje hvězdného obránce Liverpoolu Virgila van Dijka. Protože se jednalo o ofsajd, penalta se nekopala. Mohla nebo spíš měla se ovšem udělit červená karta.

Reklama

Článek

Každý fotbalový tým má hráče, který je považován za nepostradatelného a nenahraditelného. U Liverpoolu spadá do této škatulky Virgil van Dijk. Toho teď čeká skalpel a dlouhá absence. Co to bude znamenat pro Premier League?

„Každý tým, který je mistrovský nebo má zálusk na titul, má tři čtyři skutečně nepostradatelné hráče. Bez ohledu na to, jak mají skvělého trenéra nebo jak je široký kádr, za tyto fotbalisty prostě není náhrada. Jsou prostě tak skvělí. Myslím si, že tohle zranění van Dijka otevírá dokořán dveře v boji o titul,“ říká bývalý slavný obránce Liverpoolu Jamie Carragher. Karel Häring z časopisu Football Club jde v nejnovější epizodě Angličana ještě dál. Podle něj je vyřazení nizozemského stopera, který musí po nešetrném a hlavně nepotrestaném zákroku anglického reprezentanta Pickforda na operaci kolenních vazů, pro LFC ještě větší ztrátou než případná dlouhodobá stopka pro Salaha nebo Maného.

Novinář a stand-up komik Luděk Staněk, jehož srdce hoří pro Arsenal, se oprávněně rozhořčuje nad tím, jak podle něj ohledně inkriminovaného faulu na Virgila van Dijka selhal VAR a slabá komunikace kolem využívání této berličky hlavním rozhodčím. Až zpětně se fotbalová obec dozvěděla, že hlavní sudí Michael Oliver se svým kolegou u videa Davidem Cootem situaci konzultoval, ale že VAR Pickfordův zákrok neposoudil jako natolik hrubý, že by si zasluhoval červenou kartu.

Bývalý uznávaný rozhodčí Radek Příhoda má pro Angličana ještě jeden zajímavý úhel pohledu. „Protože to byl ofsajd, nekopala se penalta, tak to všichni nějak vzali a emoce vyprchaly. Jenže to, že se po ofsajdu rozehrává nepřímý volný kop, neznamená, že by se tyto zákroky neměly trestat. Teď už jim nezbývá nic jiného než to dotáhnout do konce a říct, že pro VAR to červená karta nebyla,“ dodává Příhoda, který ale stejně jako trio Hošek, Staněk, Häring nechápe, proč Michael Oliver netasil alespoň kartu žlutou.

Anketa

Byl podle vás Pickfordův zákrok na van Dijka na červenou?
Ano
90,5 %
Ne
9,5 %
Celkem hlasovalo 2515 čtenářů.

V Angličanovi, který byl tentokrát nezvykle kontaktní, byť natáčený na dálku, se řešilo i to, jestli je Anglie zralá na to, aby se zveřejňovaly závěry komise rozhodčích o minelách sudích, včetně případných trestů. „Tahle věc je odrazem kultury a zvyklostí té které země. V Anglii představují rozhodčí určitý institut. I když chybují, pořád požívají velké úcty a jsou také patřičně chráněni,“ komentuje hostitel podcastu Jiří Hošek, který coby zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii několik let působil.

Moderátor se nemohl v Angličanovi vyhnout kolapsu Tottenhamu, který po brilantní první půli inkasoval v závěru od West Hamu tři branky a nechal si mezi prsty proklouznout jasné vítězství. Diskutující řešili, do jaké míry je to chyba kouče Mourinha, nebo jestli za tento nevídaný blackout mohou individuální pochybení hráčů Spurs, jako třeba Harryho Winkse, který mohl před vyrovnávací brankou pár vteřin před koncem míč odpálit kamsi na tribunu. Podle Karla Häringa v těchto okamžicích trenéra už moc vinit nelze.

Osazenstvo podcastu, který do svého repertoáru zařadí i dotazy od posluchačů, se nicméně shoduje na tom, že Mourinho zatím v Tottenhamu oživil hru směrem dopředu, ale ztratil svou někdejší proslulou dovednost „zaparkovat autobus“, tedy zahustit prostor před vlastním pokutovým územím a pohodlně ubránit vítězství.

V přehrávači nad textem si pusťte celou aktuální epizodu podcastu Jiřího Hoška a jeho hostů – Karla Häringa a (premiérově) Luďka Staňka.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované