Hlavní obsah

V kauze Berbr se řeší zpronevěra peněz plzeňského krajského svazu

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr, dnes už bývalý místopředseda FAČR a do svého pátečního zadržení nejmocnější muž českého fotbalu.

Reklama

aktualizováno •

V kauze spojené se jménem Romana Berbra nejde jen o korupci kolem zápasů Slavoje Vyšehrad. Podle informací Seznam Zpráv policisté šetří i možnou zpronevěru peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Článek

Aféra, ve které bylo v pátek obviněno celkem 20 osob z fotbalového prostředí, včetně fotbalového šíbra nejvyšší kategorie Romana Berbra, stále odhaluje nové a nové skutečnosti. Od klasických „cinknutých“ zápasů už se posouvá k defraudaci. A to dost možná i veřejných dotačních prostředků.

V průběhu pondělního mimořádného zasedání výkonného výboru FAČR to ani nikdo z jeho členů nevěděl. Ale podle tvrzení předsedy FAČR Martina Malíka se až těsně před odpolední tiskovou konferencí dostaly do jeho rukou rezignační listiny, ve kterých se Roman Berbr vzdal funkcí místopředsedy FAČR, člena výkonného výboru i předsedy Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Ponechme teď stranou spekulaci, že tak obviněný Berbr učinil nejspíš proto, aby zvýšil své šance, aby byl brzy propuštěn z vyšetřovací vazby. Jako osobě bez funkcí už se mu bude u soudu snáze argumentovat v tom smyslu, že už nebude mít takové možnosti mařit vyšetřování, ovlivňovat svědky, nebo dokonce v trestné činnosti pokračovat.

Věnujme se ale teď té poslední jmenované funkci, kterou opustil, pozici krajského předsedy.

Plzeňsko, to je Berbrův kraj, v němž se vždy těšil takové podpoře, nebo spíš prakticky nulovému odporu, že zde byl tradičně volen takřka doslova ve stylu Kim Ir-sena. Kdyby to matematicky jen trochu šlo, dostal by tu možná i 150 procent hlasů.

Jeho věrné západočeské voliče by tedy nejspíš příliš nezviklala ani informace, že je muž, přezdívaný Náčelník, obviněn a vyšetřován policií kvůli údajnému ovlivňování a manipulacím zápasů ve druhé a třetí lize, zejména ve spojitosti s klubem Slavoj Vyšehrad.

Je ale otázkou, jak by reagovali na jinou součást vyšetřování. Jak se totiž podařilo redakci Seznam Zprávy zjistit, je součástí policejních obvinění i údajná zpronevěra prostředků Plzeňského krajského fotbalového svazu.

A protože do této pokladny samozřejmě plynou i veřejné peníze a dotace, stává se tato součást obvinění mimořádně důležitou položkou celé aféry.

Policie prošetřuje podezření, že peníze Plzeňského krajského fotbalového svazu měly být dokonce použity na úplatky určené k ovlivňování zápasů.

Na možnou defraudaci se ptali i novináři na tiskové konfererenci po zasedání výkonného výboru FAČR, který proběhl formou videokonference. „Ne, nemáme žádnou takovou informaci, FAČR není jako poškozená strana účastníkem trestního řízení,“ říká Martin Malík, předseda FAČR.

To se ale podle všeho může v dohledné době rychle změnit. Navíc na výkonném výboru podle informací Seznam Zpráv neoficiální informace o podezření z defraudace prostředků Plzeňského krajského fotbalového svazu zmíněna byla.

Tři faktury za 850 000 korun

Server lidovky.cz přinesl informaci, že policie zkoumá tři faktury za celkem 850 000 korun, které měl Plzeňskému krajskému fotbalovému svazu vystavit rozhodčí Tomáš Grimm, jenž je zároveň podílníkem firmy 100čes Group. Jádrem plnění měly být semináře mládežnických trenérů, které se podle policie nikdy neuskutečnily. Roman Berbr měl údajně s proplacením faktur souhlasit. O podíl z takto získaných peněz se měli tito dva dělit i spolu s Michalem Káníkem a Romanem Rogozem,

Není proto zjevně nijak náhodné, že vedení FAČR nařídilo kontrolu hospodaření všech krajských fotbalových svazů, se zvláštním zřetelem k tomu, který sídlí v Plzni. To je jasný důkaz skutečnosti, že o něčem takovém už i na Strahově vědí.

Policie by se mohla zajímat také o zápis ze zasedání výkonného výboru Plzeňského krajského fotbalového svazu z 6. března 2013.

Výkonný výbor Plzeňského krajského fotbalového svazu tehdy totiž schválil převod svých televizních práv na akciovou společnost Notilea.

Možná někomu práva na přenosy a streamy zápasů krajského přeboru nepřijdou podstatná.

Důležitá je ale Notilea. V roce 2013 byla jejím akcionářem společnost Kastelis, od roku 2014 seychelská Luccas Corporation. A do správní rady společnosti Notilea tehdy dosedl Roman Berbr.

Spekuluje se, že Notilea je krycí skořápkou pro jeho majetek, včetně několika luxusních vozů, kterými disponoval.

A zmíněná „televizní“ smlouva dávala samozřejmě možnost přesunů peněz mezi Plzeňským krajským fotbalovým svazem a společností, s níž Berbr byl a je přímo spojen.

Reklama

Doporučované