Hlavní obsah

Vzdor proti Berbrovi. On i Chovanec musí odstoupit, vzkazuje jižní Morava

Foto: Profimedia.cz

„Zarážející je rozsah kauzy a lidé, kteří do struktury byli zapojení. Jsou to vlivní funkcionáři pracující na krajských úrovních, to je prostě strašné,“ říká ke kauze kolem Romana Berbra předseda jihomoravské divize FAČR Vladimír Kristýn.

Reklama

Předseda fotbalové asociace v Jihomoravském kraji Vladimír Kristýn v rozhovoru pro Seznam Zprávy vyzývá: nastal nejvyšší čas k očistě českého fotbalu.

Článek

Moravské regiony patří k těm, které se místopředsedovi Fotbalové asociace ČR (FAČR) a faktickému vládci tuzemského fotbalu Romanu Berbrovi nepovedlo tak úplně podmanit. Poté, co Berbr skončil kvůli úplatkářské kauze z konce minulého týdne ve vazbě, se pustila do výpadu proti vedení asociace jihomoravská organizace.

Předseda výkonného výboru jihomoravského regionu Vladimír Kristýn v rozhovoru pro Seznam Zprávy vyzval k hlubšímu řezu do struktury asociace. Vedle Romana Berbra vyzývá k rezignaci i předsedu Komise rozhodčích Jozefa Chovance, který sice není mezi obviněnými, ale jeho jméno policie ve spisu zmiňuje. Kristýn má podezření, že v případu byly také zneužity peníze, které fotbal dostává od státu.

Jak hodnotíte zatčení a obvinění skupiny funkcionářů a rozhodčích v čele s místopředsedou fotbalové asociace Romanem Berbrem?

Nemáme co skrývat. Jižní Morava se vůči Romanu Berbrovi vymezila už dávno. Sám za sebe mohu říct, že mi vždy vadilo, s jakou arogancí a vulgaritou se pan Berbr vyjadřuje a vystupuje. Po jeho nástupu do funkce jsem odmítl vstoupit do výkonného výboru asociace – řekl jsem tehdy, že do kontaminovaného prostředí nevstoupím a s žádným Berbrem nikde sedět nebudu.

Podobný názor sdílejí i moji kolegové v jihomoravském regionu. Vždy jsme se řídili heslem, že máme vlastní hlavu a rozum, odmítali jsme si nechat vnutit poučky ze západu Čech.

Co by se teď podle vás mělo stát ve vedení fotbalové asociace?

Musí vystoupit předseda, který se k věci v pondělí vyjádří. Jednoznačně se musí zaujmout nějaké stanovisko.

Měl by na funkci rezignovat místopředseda asociace Berbr, který je nyní ve vazební věznici?

V každém případě. Ctím presumpci neviny, ale je neslučitelné, aby byl vazebně stíhaný a současně zůstal místopředsedou FAČR.

Měla by se uskutečnit mimořádná valná hromada a mělo by na ní být zvoleno nové vedení českého fotbalu?

To je otázka spíše do budoucna. Je to možná varianta, ale nechtěl bych, aby se to celé uspěchalo. Je potřeba tento proces připravit a mít jasno, kdo jsou vhodní adepti do výkonného výboru. K čemu by ale mělo dojít hned, je rozpuštění komise rozhodčích pro českou komoru, a stejně tak by měla být rozpuštěna či doznat změn ta velká Komise rozhodčích řízená Jozefem Chovancem. On by měl sebrat statečnost a sám rezignovat.

Je možné, aby se po této kauze český fotbal očistil?

Určitě, teď musí nastat očista! Některým lidem by to v české komoře mohlo pomoci se rozhodnout a vstoupit do dění, pokud se dosud báli svůj názor zveřejnit. Pokud byli potlačováni kohortou Berbrovi oddaných, teď se jim otevírá prostor.

Máme před sebou skoro tři měsíce, než začnou okresní valné hromady. Pokud má mít změna efekt, musí vycházet odspodu. To postupně může vyústit ve změny na krajských pozicích, je třeba změnit celou strukturu, je to hluboký problém. Potřebujeme nositele nových a čistých myšlenek ve fotbale.

Z dosavadních informací z policejního vyšetřování vyplývá, že organizovaná skupina lidí uplácela a ovlivňovala zápasy. Překvapilo vás, jak prohnilý systém je?

Na Moravě jsme nevěděli, co se v Čechách děje. Spíše vždycky lítaly jen útržky. Vždy jsme se soustředili na vlastní region, snažili jsme se, aby u nás vše probíhalo regulérně. Byl jsem vždy velice rád, že osoby, které v aféře nyní figurují, na nás neměly dosah.

Mě jako advokáta zaujalo, že se v případu zmiňuje zločin zpronevěry. Na to se chci předsedy FAČR ptát, protože může jít o peníze fotbalové asociace, které získala jako dotace od státu. To je pro mě obzvlášť alarmující.

Co říkáte na statisícové úplatky, které podle policie stály za ‚cinknutými‘ zápasy až ve třetí lize?

Musím říct, že mě ty sumy překvapily, jsou to velké peníze. Nechápu, že je to schopen někdo udělat a že na to dá částky v takové výši. Pokládám to za naprostou devalvaci celého fotbalu. Nejsmutnější je, že lidé nebudou věřit tomu, co vidí na hřišti. Zarážející je rozsah kauzy a lidé, kteří do struktury byli zapojení, jsou to vlivní funkcionáři pracující na krajských úrovních, to je prostě strašné.

Reklama

Související témata:

Doporučované