Hlavní obsah

Odposlouchávali je i na benzínkách, policii zajímá původ Berbrova jmění

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr, místopředseda Fotbalové asociace ČR, si podle všeho ve vyšetřovací vazbě pobude déle.

Reklama

aktualizováno •

Obvinění Romana Berbra a spol. se týkají ovlivňování zápasů, z velké části duelů Slavoje Vyšehrad v sezoně 2018/19. Berbr bude muset navíc vysvětlovat původ svého majetku, včetně několika luxusních vozů, které má ve svém držení.

Článek

V pátek proběhla vlna zatýkání, rozdávala se také obvinění, celkem pro 20 osob z fotbalového prostředí. Následovaly výslechy, po kterých šla větší část obviněných, zejména rozhodčí, zase zpátky domů.

Uvalení vyšetřovací vazby navrhla státní zástupkyně Daniela Bártíková, která případ dozoruje, u čtyř osob. Jde o Romana Berbra, místopředsedu FAČR, dále o Romana Rogoze, sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad, také o někdejšího šéfa strakonického klubu Michala Káníka a rozhodčího Tomáše Grimma.

Čtveřici obviněných si chce státní zastupitelství podržet ve vazbě z tradičních důvodů. „Hrozí důvodná obava, že by mohli mařit vyšetřování případným ovlivňováním dosud nevyslechnutých svědků a dále v trestné činnosti, pro kterou jsou stíháni, pokračovat,“ uvedla Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně.

O případném uvalení vazby bude dnes rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 6.

Šlo o soupeření Vyšehradu s Radotínem

Podle zjištění Seznam Zpráv souvisí aktuální obvinění dotyčných v první řadě s ovlivňováním výsledků fotbalových zápasů, a to zejména ve druhé a třetí lize.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z obviněných: Roman Rogoz, sportovní ředitel Slavoje Vyšehrad. Předtím působil i v Českých Budějovicích nebo v Příbrami.

Velká porce „cinknutých“ zápasů se má týkat Slavoje Vyšehrad, a to především ze sezony 2018/19, kdy tento klub působil právě v České fotbalové lize, třetí nejvyšší soutěži. A v souboji s Olympií Radotín tady usiloval o postup.

Vyšehrad nakonec postoupil se čtyřbodovým náskokem před druhým v pořadí. Na jeho domácí zápasy chodilo tehdy v průměru 166 lidí, ale přesto měla stát v pozadí postupu velká korupce, úplatky na bázi statisíců korun. A policie ji dává napřímo do souvislosti s místopředsedou asociace Romanem Berbrem, sportovním ředitelem Vyšehradu Romanem Rogozem a dalšími obviněnými.

Kromě toho, že policie odposlouchávala telefony zainteresovaných, instalovala prostorové odposlechy i do kanceláří či automobilů. A příslušnou techniku měla nachystanou i na benzínových pumpách, kde se dotyční s oblibou setkávali.

Zajímavé je, že z obou soupeřících klubů lze vysledovat linku na pražskou ČSSD. S Olympií Radotín je propojena rodina Karla Klímy, který byl šéfem pražské ČSSD zvolen v roce 2012. S Vyšehradem je zase spojováno jméno Karla Šplíchala, někdejšího vnitrostranického rebela proti Jiřímu Paroubkovi.

Někdejší druholigová Olympia Hradec Králové se po přesunu do pražského Radotína pokoušela opět dostat ve struktuře soutěží výš, v roce 2018 angažovala jako trenéra Davida Jarolíma. Ale zákulisní režie byla podle všeho nastavena jinak.

Kdo jsou nejbližší Berbrovi kumpáni?

S vyšehradským sportovním ředitelem Romanem Rogozem se zná Roman Berbr dlouhá léta. Rogoz ho oslovuje „Taťko“, Berbr mu odpovídá oslovením „Synku“. Spousta kontroverzí byla s Rogozem spojena i v době jeho působení v Dynamu České Budějovice nebo v Příbrami. S pocitem zmaru z podivně pískajících rozhodčích odjížděly tehdy z Příbrami i mládežnické týmy, to když tam Rogoz nekompromisně směřoval k účasti v mládežnické Lize mistrů.

Michal Káník hrával za České Budějovice i ligu. Pak řídil fotbal ve Strakonicích, kde si vykoledoval první problémy s policií, byl tam odsouzen za manipulace v hospodaření. A časem si k tomu přidal i manipulace zápasů. Už byl potrestán za to, že v roce 2013 sudímu Janu Kalendovi nabídl úplatek 6000 eur (154 000 korun), když napomůže vývoji zápasu 1. ligy staršího dorostu mezi Hradcem Králové a Baníkem Ostrava k tomu, aby po 15. minutě padlo 4 a více gólů.

Skončilo to 6:2 a po 15. minutě padlo 6 branek. Taková manipulace mohla samozřejmě nejlépe posloužit tomu, kdo si na tu „střelnici“ pod vysokým kurzem vsadil. Káník už měl skončit ve vězení, ale díky procesní chybě strakonického soudu se mu podařilo „nástupu do tepláků“ uniknout. Teď tedy čelí dalšímu problému.

O čtvrtém šíbrovi, tedy Martinu Svobodovi, řečenému Chřestýš, už jsme více psali zde. Blízký přítel plzeňského manažera Adolfa Šádka v minulosti čelil podezření, že měl ovlivňovat sudí před zápasem Jablonec-Plzeň, ze soudní síně ale odešel jako nevinný. V minulosti byl u toho, když Čáslav, ve které oficiálně funkcionářsky působil, skončila na postupové příčce ve II. lize, ale prvoligovou účast pak prodala Slovácku. Čáslavskému klubu mimochodem šéfoval další přední sociální demokrat své doby, bývalý ministr průmyslu Milan Urban.

Spekuluje se, že v inkriminovaném ročníku 2018/19 pracoval spíš ve prospěch Radotína.

Z StB až do vedení fotbalové asociace

Sám Roman Berbr je někdejším příslušníkem Státní bezpečnosti. A také bývalým rozhodčím. Prošla kolem něj nejedna aféra, ale žádná ho nesmetla, spíše posílila. Kolem roku 2000 začal Berbr cílevědomě budovat svoje impérium.

Postřehl, že hlavní moc na valných hromadách asociace leží v rukou delegátů z okresních a krajských fotbalových svazů. Přitom o práci v těchto strukturách měl málokdo zájem. Berbr tedy začal oslovovat bývalé rozhodčí, aby tyto pozice obsadili. Vybudoval strukturu, která od té doby především v české komoře volí pravidelně nejen jeho a jeho blízké, typově manželku Dagmar Damkovou, dále Miroslava Libu či Rostislava Votíka. Ale právě tato struktura zároveň uplatňuje zásadní vliv i při volbě předsedy asociace.

Sám Berbr stál jak šedá eminence dlouho v pozadí. V roce 2011 se nechal navolit na pozici člena výkonného výboru FAČR, o dva roky později na českého místopředsedu. O pozici předsedy nikdy neusiloval.

V pátek absolvoval v policejním doprovodu kolečko po místech, která jsou s ním spojena, nebo je vlastní. Policie navštívila jeho kancelář ve strahovské centrále FAČR v Praze, stejně tak v sídle Plzeňského krajského fotbalového svazu, v jedné z věží stadionu Viktorie.

Jaká tajemství skrývá seychelská Notilea?

Berbr dále vlastní byt v Plzni, rezidenci v Žerovicích. A policie ví také o jeho prodejně stavebnin v Nýřanech, kde jsou k vidění garáže pro luxusní vozy, které má Berbr v držení. Zvláštní slabost má Berbr pro značku Ferrari. V rámci prohlídek jeho nemovitostí měla být nalezena i větší hotovost a další cennosti. Berbr bude muset vyšetřovatelům vysvětlit původ tohoto majetku.

V zákulisí se spekuluje, že vyšetřování manipulací kolem zápasů Vyšehradu má být zejména v souvislosti s Romanem Berbrem jen vstupní branou k tomu, aby se policie dostala k dalším skutečnostem s ním spojeným.

Zejména pak ke společnosti Notilea, deklarované na seychelského vlastníka, ve které je Roman Berbr členem její správní rady. Spekuluje se o tom, že právě na účtech společnosti Notilea má ležet Berbrův majetek, nabytý dlouholetým nekalým uplatňováním jeho vlivu v rámci českého fotbalu.

Reklama

Související témata:

Doporučované