Hlavní obsah

Jak nás hnali z Berbrova kraje, kde postavili dvě tribuny na dluh. A stát je nechce zaplatit

Jak nás hnali z Berbrova kraje, kde postavili dvě tribuny na dluh.

 

Reklama

V Přešticích a Domažlicích se těšili na dalších 35 milionů na dotacích od státu. Po Peltově aféře nedostali nic.

Článek

Po aféře, v níž byl z manipulací se sportovními dotacemi obviněn Miroslav Pelta, tehdejší šéf Fotbalové asociace ČR, zbyly v západních Čechách dva památníčky. Jde o tribuny fotbalových stadionů v Přešticích a Domažlicích, jež byly vztyčeny v souvislosti s mistrovstvím Evropy fotbalistek do 17 let, které letos Česko uspořádalo.

„Vše probíhalo v součinnosti s Ministerstvem školství i dalšími institucemi, v roce 2016 dostaly oba kluby po 10 milionech z dotací MŠMT,“ říká Rudolf Řepka, generální sekretář Fotbalové asociace ČR.

Jenže v rámci investičních dotací za rok 2017 mělo být do Přeštic nasměrováno dalších 19 milionů a do Domažlic 15 milionů korun. Vše už bylo schváleno, ale pak se obě položky objevily na policejním seznamu investic, které měl fotbalový šéf Pelta prolobbovat na ministerstvu nezákonně.

Všechny tyto dotace byly stornovány, neproplaceny. A oba kluby, přeštický i domažlický, tak zůstávají stavební firmě Insky z Ústí nad Labem za realizaci tribuny nadále dlužné. Pokoušejí se teď získat dotaci ze zdrojů Plzeňského kraje.

Pozoruhodné je, že funkcionáři obou klubů odmítají řešit celou věc s médii. „Já se s vámi vůbec bavit nebudu,“ odbyl reportéry Martin Knopf, předseda TJ Přeštice. A ani v Domažlicích se nenašel nikdo, kdo by měl chuť a čas o problému hovořit.

Všichni mlčí, stejně jako guru západočeského fotbalu Roman Berbr, jinak místopředseda Fotbalové asociace ČR. Bývalý příslušník Státní bezpečnosti žije v Žerovicích, jen kousek od přeštického stadionu, kde se hrává toliko divize a na fotbal sem chodí maximálně dvě stovky lidí. Ale zrovna sem Fotbalová asociace přidělila evropský šampionát.

V Přešticích i Nýřanech, kde se reportéři zastavili ve stavebninách, které Berbrovi patří, mediální návštěvu nijak nevítali. Naopak, což si můžete prohlédnout ve videu nad tímto textem. Najdete v něm i záběry Berbrova sídla v Žerovicích a další podrobnosti o stadionech a tribunách, které stát odmítl proplatit a udělal tak někomu velkou čáru přes rozpočet.

Reklama

Doporučované