Hlavní obsah

Radikální návrh vzbudil poprask. Elitní kluby Premier League ho odmítly

Foto: Profimedia.cz

Do Wembley už měli fanoušci podle „Project Big Picture“ mířit jen na jedno pohárové finále, a to FA Cupu.

Reklama

Článek

Sníží se počet účastníků Premier League na 18 a zruší se ligový pohár? Právě tyto body obsahuje kontroverzní návrh, který unikl ze šuplíku vedení Liverpoolu a Manchesteru United. Mezi kluby a fanoušky vyvolal vášnivé reakce.

„Působí to na mě divně, byť tam jsou momenty, s nimiž lze souhlasit a jsou ku prospěchu věci, jako třeba zrušení ligového poháru. Ale brát klubům de facto hlasovací právo, to podle mě v této podobě neprojde,“ říká Jaromír Bosák na adresu materiálu, s nímž jako první přišli novináři deníku The Daily Telegraph.

Za návrhem s pracovním názvem „Project Big Picture“ mají stát Manchester United a Liverpool. Kromě už zmiňovaného snížení počtu účastníků z 20 na 18 týmů se počítá s ročním odvodem 25 procent obratu PL klubům English Football League, kterým by kromě toho náležela jednorázová finanční „injekce“ 250 milionů liber k přečkání covidové mizérie. 100 milionů liber by putovalo anglické Football Association.

Dvacítka klubů Premier League na středečním setkání ale kontroverzní plány odmítla.

„Project Big Picture“: Co obsahoval radikální návrh?

V Premier League soutěží místo 20 jen 18 klubů, přičemž EFL Championship, League One a League Two si ve svých soutěžích udrží 24 týmů.

Poslední dva týmy v tabulce sestupují automaticky. Tým na 16. místě se zapojí do play-off zápasů EFL.

Ligový pohár a Superpohár (Community Shield) budou zrušeny.

Ustaví se 250milionový záchranný fond pro Football League. Kluby Premier League jí budou navíc odvádět 25 procent všech budoucích televizních smluv.

Football Association dostane 100 milionů liber, vyrovná si tak ušlé příjmy.

Devět klubů dostane v určitých oblastech „zvláštní hlasovací práva“ na základě jejich dlouhodobých výkonů v Premier League.

Zdroj: BBC

V aktuálním dílu Angličana natočeného před vyjádřením klubů se rozebíral i bod, podle něhož by z rozhodování PL zmizel princip 1 klub = 1 hlas, kdy by se odstranila hranice 14 mužstev potřebných pro schválení jakéhokoli návrhu.

„Jak jsem viděl i na fanouškovských fórech Arsenalu, lidé to berou jako pokus o korupci, jak ten návrh prosadit i za pomoci nižších soutěží. Ale proti je Premier League jako instituce, proti je dokonce britská vláda, takže si myslím, že to prostě nemůže projít. I ke schválení tohoto nápadu je totiž třeba souhlasu 14 týmů nejvyšší anglické soutěže,“ všímá si Jindřich Šídlo a připomíná, že v uniklém návrhu je řeč nikoli o velké šestce, ale o velké devítce týmů, které jsou v Premier League nejvíc sezon.

„Jde o leak, ten návrh unikl, nebyl předložen. Působí to dojmem, jako by se sondoval terén. Načasování s dobou pandemie koronaviru sotva bude náhodné,“ poznamenává hostitel Angličana Jiří Hošek, který upozorňuje také na detail, že autory revolučního návrhu jsou kluby s americkými majiteli. „Z toho plánu úplně odkapává, jak ty velké a bohaté týmy nechtějí trávit chladné večery ve Stoke, ale chtějí hrát v Amsterdamu, na Camp Nou a podobně…“

Jindřich Šídlo k tomu podotýká, že giganti evropského fotbalu paralelně uvažují o uzavření Ligy mistrů, protože je zase nebaví trmácet se do nehostinných destinací kdesi ve východní Evropě.

Všechny kluby elitní Premier League ale návrh ve středu zamítly. Místo toho se zavázaly ke spolupráci na „novém strategickém plánu“, který by vyřešil „financování anglického fotbalu“. Domluvily se rovněž na na 50milionovém záchranném balíčku pro kluby soutěží League One a League Two.

Osazenstvo podcastu kromě toho řešilo i příběh útočníka Manchesteru United Marcuse Rashforda, který si za svou vytrvalou pomoc dětem ze znevýhodněného prostředí vysloužil řád MBE od britské panovnice a současně se stal terčem tisícovek haterů. V srpnu a září se stal podle ESPN dokonce nejvíc trolleným fotbalistou Premier League na Twitteru, kde je anglický reprezentant opravdu hodně aktivní.

Škodí to jeho fotbalové kariéře, nebo spíš pomáhá? A co na to říká Mesut Özil? To se dozvíte v novém Angličanovi. Epizodu v režii týmu Hošek–Šídlo–Bosák si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Článek byl aktualizován a doplněn o středeční rozhodnutí 20 klubů Premier League, že návrh „Project Big Picture“ nepodpoří.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované