Hlavní obsah

Respirátor a zároveň test na covid. Američtí vědci přišli s novým vynálezem

Foto: Profimedia.cz

Studie byla zveřejněna ve vědeckém časopisu Nature Biotechnology.

Reklama

Američtí vědci vytvořili prototyp respirátoru, který je schopen detekovat, zda je člověk nakažený virem SARS-CoV-2.

Článek

Vědci z Harvardovy univerzity a Massachusettského technologického institutu vytvořili prototyp respirátoru, který dokáže diagnostikovat koronavirus. Ten je podle amerického týmu inženýrů určen především pro zdravotnický a vojenský personál. Jak tento objev Američanů funguje?

Celý proces zabere více než jednu hodinu, diagnostika koronaviru pomocí takové roušky trvá zhruba 90 minut, uvádí autoři objevu. Respirátor má vestavěné malé jednorázové papírové senzory, které mohou být nainstalovány do jakékoliv obličejové masky. Senzory jsou umístěny na vnitřní straně roušky, a to tak, aby bylo možné detekovat vir z dechu osoby, která ji nosí. Dají se také použít na pracovní oděv, například laboratorní pláště, v tomto případě se senzory umisťují na vnější stranu oblečení.

Senzory může uživatel aktivovat sám, a to tehdy, když je připraven provést test. Zda máte koronavirus, vám ukážou barevné indikátory. Výsledky testu se přitom zobrazí na vnitřní straně respirátoru, cílem vědců je tak ochránit soukromí uživatelů.

„Tento test je stejně citlivý jako PCR test, ale je rychlý jako test antigenní,“ říká jeden z autorů výzkumu z Harvardu Peter Nguyen.

Za vývojem celé technologie stojí profesor z Massachusettského technologického institutu James Collins, jenž říká, že podobné senzory lze použít také pro detekci jiných infekcí. Právě Collins v roce 2014 zjistil, že některé látky reagující na molekuly viru lze „zabudovat“ do papíru, stejný přístup vědec tehdy použil k detekci virů eboly či ziky. Později v roce 2017 ve spolupráci s kolegou Fengem Zhangem Collins vyvinul další senzorový systém Sherlock, který umožňuje detekci nukleových kyselin.

Tímto ale přínos nového objevu nekončí. Tuto detekční technologii lze podle inženýrů také použít ke zjišťování toxických látek, včetně nervově paralytických.

Americký tým nyní čeká na schválení patentu, na vývoji senzorů chce také spolupracovat s dalšími vědci. Takový respirátor je podle nich prvním nástrojem, který by mohl být zpřístupněn široké veřejnosti, tvrdí hlavní autor studie. Ten také uvádí, že jejích technologie již vzbudila velký zájem ze strany některých firem, které by následně chtěly tento produkt představit na trhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované