Hlavní obsah

Respirátory mají praktičtí lékaři na jeden týden, tenčí se jim zásoby rukavic

Foto: Karl-Josef Hildenbrand/dpa, Profimedia.cz

Respirátory dostali už i praktičtí lékaři.

Reklama

K praktickým lékařům dorazily slíbené respirátory. Zásoby mají na jeden týden.

Článek

Týden poté, co ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil dodávku 300 tisíc respirátorů pro praktické lékaře, zubaře nebo lékárníky, hlásí i poslední ze zdravotníků, že je dostali.

Zásilka totiž dorazila už i praktickým lékařům, kteří ještě čtvrtek hlásili, že do některých ordinací jejich kolegů stále respirátory třídy FFP2 nedorazily.

„Už to vypadá, že je máme všichni,“ řekl v sobotu pro Seznam Zprávy předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Podle něho má každý zásobu respirátorů, které je mají chránit proti novému typu koronaviru, na jeden týden. Mají však příslib, že se budou dodávky každý týden opakovat.

Distribuce - jak uvedl ministr Vojtěch - je organizována prostřednictvím jednotlivých krajů. Třeba na severní Moravě nebo i v Praze se podle Šonky objevily logistické problémy. „Stojí se dvě hodiny ve frontě. To se snad zlepší. Pro nás je podstatné, že se distribuce rozhýbala,“ podotkl.

Stejně jako jinde chybí praktickým lékařům další ochranné pomůcky - třeba ochranné obleky, brýle nebo štíty. Navíc řadě z nich začaly docházet vyšetřovací rukavice.

„Déle než měsíc je není možné koupit. Mám ordinace, které hlásí, že se jim zásoby tenčí. Že mají rukavice na týden,“ prohlásil Šonka.

Brzy by navíc praktickým lékařům mohla přibýt další povinnost. Uvažuje se o tom, že by ve svých ordinacích dělali rychlotesty na onemocnění novým typem koronaviru u pacientů v karanténě.

„To nepovažujeme za šťastné řešení z bezpečnostních důvodů. Míchali by se nám v čekárnách potenciálně rizikoví pacienti s těmi nejohroženějšími, pro které by bylo fatální, kdyby se nakazili,“ uvedl Šonka.

Když v těchto dnech přijde pacient právě k praktickému lékaři, často narazí na zamčené dveře. Podle Šonky to ale neznamená, že by byly ordinace zavřené.

Nedávný průzkum největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP ukázal, že z bezmála šesti tisíc praktických lékařů jich úplně zavřelo kvůli nedostatku ochranných pomůcek jen osm.

„Všichni jedeme v nějakém režimu, který není standardní. Snažíme se toho co nejvíce vyřešit telefonicky, e-mailem,“ popsal Šonka.

„Ti pacienti, kteří musí přijít a je nutné je ošetřit, jsou objednáni telefonicky a vždy jsou v čekárně sami. Zdravotnická zařízení jsou zavřená. Kdybych tu čekárnu otevřel, může mi tam přijít někdo, kdo má chřipkové příznaky, a třeba si sedne vedle seniora a neštěstí je na světě,“ doplnil.

I tak podle předsedy Sdružení praktických lékařů v průměru obslouží 59 lidí každý den. „Ale z toho padesát řešíme po telefonu nebo e-mailem. Do ordinace tak přijde zhruba devět lidí,“ dodal Šonka.

Reklama

Doporučované