Hlavní obsah

Kolik lidí se otestovalo na koronavirus? Statistika to zatím zkresluje

Foto: vlada.cz

Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch v posledních dnech často zdůrazňuje, jak počet testů na koronavirus narostl.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví ve svých statistikách nezveřejňuje počet lidí, kteří jsou otestováni na koronavirus COVID-19. Udává jenom počet všech provedených testů. Statistici slibují, že přesnější data dodají v řádu dnů.

Článek

Na webové stránce s přehledem čísel o šíření koronaviru Ministerstvo zdravotnictví uvádí také počet provedených testů na COVID-19 za den. Čísla však zahrnují i opakované testy, takže úplně neodpovídají skutečnému počtu otestovaných lidí.

Do pátečního rána bylo podle Ministerstva zdravotnictví provedeno celkem přes 67 tisíc testů. Jenom za čtvrtek pak úřad vedený Adamem Vojtěchem (za ANO) oznámil téměř 6300 provedených testů.

Samo ministerstvo však na svém webu upozorňuje, že jde o údaj, do něhož se započítávají i opakované testy u stejné osoby.

Dohady o skutečném rozdílu mezi počtem provedených testů a počtu otestovaných osob podnítil i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, který ve čtvrtečním rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že podle jeho odhadu je skutečně otestovaných asi 45 tisíc osob.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Vývoj počtu provedených testů na COVID-19 za den.

Zdravotničtí statistici, kteří dohlížejí nad sběrem a tříděním informací o testování, však ujišťují, že oba údaje se navzájem liší jen velmi málo.

„Na webu zobrazujeme počet testů včetně dalších testů u jednotlivých pacientů; z praktického hlediska můžeme tato čísla zatím považovat za zcela odpovídající, protože pouze malá část pacientů má dostatečnou dobu sledování k tomu, aby u nich byly dle standardní metodiky provedeny další testy,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Lenka Svobodová.

Dodala, že pracovníci laboratoří zatím musejí údaje o testech zadávat do příslušné aplikace ručně. To se má ale brzy změnit. „Do budoucna bude rozpor mezi počtem testů a testovaných narůstat. Připravujeme proto automatizovaný import dat z laboratoří. Měl by být hotov o víkendu,“ uvedla Svobodová.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví, Seznam Zprávy

Denní podíly nakažených koronavirem z počtu otestovaných osob.

Dosud z oficiálních míst přicházely na toto téma různé informace. Český rozhlas, který na chybějící data o otestovaných osobách také upozornil, citoval mluvčí Ministerstva zdravotnictví, podle níž úřad přesný počet otestovaných neví.

Jeden z grafů, které Ministerstvo zdravotnictví pravidelně aktualizuje, se přitom odvolává na „celkový počet testovaných osob“. Jde o zobrazení denního podílu nakažených COVID-19 z množiny lidí, kteří prošli testem.

Pověřená hlavní hygienička Jarmila Rážová zase v tomto týdnu pro server iDnes.cz uvedla, že „počet testů se rovná počtu otestovaných“.

Reklama

Související témata:

Doporučované