Hlavní obsah

Restaurace spoléhají na štamgasty, některé přejdou na prodej s sebou

Foto: Profimedia.cz

Restaurace a bary zůstaly v Česku uzavřené.

Reklama

Kvůli ochraně před šířením koronaviru musely restaurace, kavárny a další stravovací zařízení na deset dní úplně zavřít. Jedním z mála způsobů, jak si zajistit aspoň nějaký příjem, je pro ně přechod na prodej jídla přes ulici.

Článek

Jídlo a pití, které si české restaurace chystaly na sobotní menu, už ve svých podnicích neprodají. Po vládním nařízení, jež zakázalo provoz většiny stravovacích zařízení, se musejí zbavit všech nakoupených surovin, které nejsou trvanlivé.

Vyplachují se také trubky ve výčepech, aby v nich nezůstalo pivo. Cukrárnám a kavárnám nezbývá než se zbavit přichystaných dortů a zákusků.

V mnoha hospodách se dopoledne sešli jejich majitelé a zaměstnanci. V situaci, kterou dosud nikdy nezažili, jim nezbylo nic jiného než se podřídit a vzkázat štamgastům, že nejdříve otevřou až po stanovené desetidenní lhůtě.

„Je třeba ocenit, že vláda informovala o opatřeních transparentně, lidé to slyší přímo z médií a my se vyhneme vysvětlování. Jinak je to ale samozřejmě velmi negativní zpráva. Pro spoustu restaurací to může být likvidační záležitost,“ řekl Seznam Zprávám Jan Turek, spolumajitel pražské restaurace Na Kopci.

Podnik, jenž v minulých letech vícekrát získal prestižní ocenění od gastronomického průvodce Michelin za kvalitní jídlo za rozumnou cenu, zkusí od pondělí přejít na prodej jídla s sebou, který vláda nezakázala. V současné době takto restaurace prodává asi 10 až 15 procent obědů.

„Více než tři čtvrtiny zákazníků, kteří k nám chodí na obědy, jsou stálí zákazníci. Věříme, že budou dál chtít obědvat teplé kvalitní jídlo,“ dodal Turek.

Smutná zpráva pro pivaře

Některé vesnické hospody zareagovaly na ranní tiskovou konferenci premiéra Andreje Babiše a ministrů během pár hodin. „Takže přátelé, máme zavřeno. Pokud nebude další změna, uvidíme se 24. 3.,“ oznámila už dopoledne na Facebooku Restaurace Sokolovna ve středočeských Bratronicích. Třeba mnohem slavnější podniky jako pražský Pivovar U Fleků nebo U Zlatého tygra měly ještě odpoledne na webu informaci, že pouze omezily otevírací dobu do 20:00.

Část podniků plánuje rozvážet jídlo přímo k zákazníkům. „Je ale otázka, do jaké míry se to vyplatí. Abychom neprodělávali, muselo by se během jedné jízdy rozvézt asi 20 obědů. Zvažujeme také, jestli nerozvážet i točené pivo,“ řekla Seznam Zprávám Helena Dostalová, majitelka Kavárny s Radostí v Unhošti na Kladensku.

Stejně jako ostatní nuceně zavřené restaurace musí řešit například otázku, jak dlouho bude mít na mzdy nebo na pravidelné placení nájmu. „Jediná možnost je, že se dohodnu s majitelem domu. Všechno je to teď o lidských vztazích,“ řekla Dostalová.

Zdůraznila, že její podnik by tvrdě postihlo i původní omezení z tohoto týdne, které ohraničilo provozní dobu do osmé hodiny večer. Vládní zákazy kvůli ochraně před infekcí podle ní mají svůj význam, jen se jí nezdají úplně spravedlivé. „Přijde mi absurdní, že kavárna, kde je najednou maximálně 20 lidí se musí zavřít, zatímco hromadná doprava funguje a velké obchody zůstávají otevřené,“ dodala majitelka kavárny.

V svízelné situaci se restaurace mohou opřít o pomoc informačních technologií. Společnost Storyous, která prodává pokladní systémy, začala vytvářet „gastro mapu“, do níž lidi napříč Českem postupně doplňují restaurace, kavárny, bistra, řeznictví nebo cukrárny, které se snaží fungovat dál v omezeném provozu.

Některé podniky se do venkovního prodeje pustit nechtějí. „Důvodů je vícero. Vláda ví, proč tato opatření udělala. Nebudeme tedy hledat cestu, jak toto rozhodnutí obcházet. Neumíme to, nechceme vstupovat na trh s nekvalitním produktem. A finanční přínos by byl stejně spíše nulový,“ uvedl Richard Marek, majitel plzeňské společnosti AZ Catering services , která provozuje několik restaurací.

Obavy o přežití podniku mají i provozovny, které už nyní stavějí hlavně na roznášce jídla. „Také máme strach, situace se mění skoro každý den,“ řekl Tomáš Laňka, jehož rodina provozuje pizzerie na rozvážku v Novém Strašecí a v Rakovníku.

Zaměstnanci pizzerie rozvážející jídlo dostali pokyny, aby dodržovali přísnou hygienu a často si myli ruce. „Nechávat pizzu za dveřmi, jak někdo radí, je nesmysl, musíme přece zákazníky zkasírovat,“ dodal Laňka.

Část restaurací už v sobotu narychlo přeměnila provoz tak, aby bylo možné prodávat jídlo skrz provizorní výdejní okna. To totiž vláda nezakázala. Jak to vypadalo v sobotu v poledne například v Praze, můžete vidět ve fotogalerii:

+3

Reklama

Související témata:

Doporučované