Hlavní obsah

Češi se bez certifikátu do hospody nedostanou. Jak je to v Evropě?

Foto: Seznam Zprávy

Bez covidového pasu si kávu v restauraci v řadě evropských zemí už nedáte.

Reklama

Odpovědnost za kontrolu covidových pasů či negativních testů se v česku přesunula ze zákazníků na provozovatele restaurací. Jak je tomu v okolních zemích?

Článek

Německo

V oblastech, kde je za poslední dva týdny více než 35 nemocných na 100 tisíc obyvatel, je nutné předložit při vstupu do barů či restaurací covidový pas. Jeho majitel musí prokázat, že byl buď plně naočkován, nebo se během posledních šesti měsíců zotavil z nemoci.

Rakousko

I u našich jižních sousedů je nutné se při vstupu do restaurace prokázat platným dokladem o očkování či prodělání koronaviru nebo negativním testem. V restauracích a hotelech není nutné nosit roušku, velikost skupin ani otvírací doba nejsou omezeny. Totožný doklad musejí předkládat i zaměstnanci těchto zařízení, aby byli chráněni i jejich hosté.

Před blížící se lyžařskou sezonou je už nyní jasné, že stejné podmínky budou platit i před vstupem na sjezdovky.

Polsko

Restaurace fungují pouze na 75 procent kapacity. Zda zákazník prodělal očkování nebo zda má negativní test, obsluha vidět nechce. Vzdálenost mezi stoly musí být nejméně 1,5 metru.

Slovensko

Situace se liší podle okresů. Od pondělí se na slovenském „COVID Automatu“ do černé barvy signalizující nejpřísnější opatření zabarvilo pět okresů, což znamená, že tam hospody mohou fungovat jen v režimu výdejního okénka. Konkrétně jde o okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto, Stará Ľubovňa, Bardejov a Svidník.

Itálie

V zemi se strhly protesty poté, co vláda od 15. října zavedla povinné covidové pasy i při vstupu do zaměstnání. V Toskánsku si stěžovali členové čínské komunity, kteří se naočkovali čínskou vakcínou Sinovac – tu však italské úřady (stejně jako ty evropské) neuznávají.

Francie

I zde je nutné při návštěvě restaurací, barů či kaváren předložit covidový pas. „Stalo se mi i to, že mě nepustili do jedné kavárny kvůli vybitému mobilu. Covidový pas mám totiž v něm,“ říká spolupracovnice Seznam Zpráv Štěpánka Strouhalová, která žije na jihu země. Na druhou stranu ale podle ní záleží na personálu – někdy pas vidět nechce, jindy bez něj nedovolí hostům ani sedět na zahrádce.

Srbsko

Jednou z posledních zemí, které zavedly takzvaný covidový pas, se ve středu stalo Srbsko. I tam platí, že od 23. října budete potřebovat test či potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci při vstupu do restaurací, barů či kaváren.

Reklama

Související témata:

Doporučované