Hlavní obsah

Rezidentní parkování v Brně se v pondělí rozšíří o tři zóny

Foto: město Brno

Nově zaváděné modré zóny v Brně.

Reklama

Rezidentní parkování v Brně se od pondělí rozšíří do tří dalších oblastí. Modré čáry přibyly v okolí Špitálky v Brně-střed a Trnité, která kromě středu zasahuje i do městské části Brno-jih.

Článek

Poslední oblastí říjnového rozšiřování je okolí Zborovské ulice v Žabovřeskách. Všechny oblasti budou fungovat v takzvaném režimu C.

„Znamená to, že tu bude parkování zpoplatněno v pracovní dny přes noc od 17 hodin večer do 6 hodin ráno. Jde totiž o oblasti, kam si přes den nepřijíždí tolik lidí něco vyřídit, není tedy potřeba tu v tuhle dobu parkování zpoplatňovat, a zajišťovat tak větší obrátkovost vozidel na jednotlivých parkovacích místech,“ uvedl magistrát.

Naopak večer přijíždějí rezidenti z práce a systém rezidentního parkování v režimu zóny C jim má usnadnit hledání místa, kde své auto nechají přes noc, než s ním ráno zase odjedou.

V zóně C je pro návštěvníka první hodina stání zdarma, každá další za 20 korun. Rezidenti a abonenti si mohou vyřídit své oprávnění na Kontaktním centru Zvonařka. Od jara lze zažádat o takzvané Osobní stránky uživatele na dálku. „Na nich už pak uživatel online vyřeší všechno, od nového oprávnění přes prodloužení stávajícího až po udělení parkovacích hodin svým návštěvám,“ dodal magistrát.

Rezidentní parkování se letos rozšířilo již dvakrát. V červnu do okolí ulic Bezručova a Křídlovická ve Starém Brně, které spadají do zóny B. Tam každý, kdo není rezident, zaplatí za hodinu parkování 30 korun, zdarma je pouze první hodina. Od srpna začali řidiči za modrými čarami parkovat v ulicích Staňkova, Botanická a Dřevařská v Králově Poli. Ve většině této oblasti platí režim C, který tam začal fungovat vůbec poprvé.

Brno čeká ještě letošní poslední fáze rozšiřování nového systému parkování. Od 16. listopadu bude platit v dalších třech oblastech, a to Žižkova, Chodská a Rybářská. I ty budou patřit do zóny C.

Příští rok by se mělo rezidentní parkování rozšířit do osmi oblastí. Systém rezidentního parkování funguje od září 2018 a jeho účelem je vytvořit více místa pro obyvatele na úkor lidí, kteří dojíždějí do Brna za prací a jinými povinnostmi a nechávali auto přes den zaparkované bezplatně v ulicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované