Hlavní obsah

V Brně u nemocnice a kampusu postaví záchytné parkoviště pro 663 aut

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Záchytné parkoviště typu P+R v Brně vznikne i v Bítešské ulici nedaleko bohunické fakultní nemocnice. Odhadované náklady na parkoviště pro 663 aut činí 190 milionů korun. Nově se již nyní otevírá i parkoviště v Líšni.

Článek

„K dříve vybraným místům jsme přiřadili další, které je vhodné pro výstavbu parkovacího domu P+R. Ten by mohl vzniknout při ulici Bítešská. V současné době probíhá majetkoprávní vypořádání s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR a zároveň začínáme s přípravou projektové dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení,“ uvedl Petr Kratochvíl (ODS), radní pro oblast dopravy.

Navržený čtyřpodlažní objekt zabírá téměř celou plochu stávajícího parkoviště Bítešská a je koncipován pro 663 aut. Současné parkoviště má kapacitu 190 míst. „Vzhledem k tomu, že se v této oblasti nachází fakultní nemocnice, nákupní centrum a univerzitní kampus, očekáváme velký zájem řidičů. Dalším plusem je výborné napojení na městskou hromadnou dopravu, která zde bude brzy posílena o tramvajové spojení,“ dodal Kratochvíl.

Z východu území bude parkovací dům vymezovat ulice Akademická, ze které je možné dopravní napojení. Jižní a západní okraj prostoru je při ulici Bítešská. Severní hranicí je pak ulice Kamenice. Náklady se předběžně odhadují na 190 milionů korun.

Z dalších P+R je nejblíže otevření parkoviště u Zetoru. Přesný termín oznámí město do konce tohoto týdne. „U připravovaného parkoviště na Šumavské byla dokončena projektová dokumentace pro územní rozhodnutí a začínáme s jejím dalším stupněm, tedy pro stavební povolení,“ řekl Kratochvíl.

Další plánované lokality jsou: ulice Sportovní, ulice Purkyňova, nádraží Královo Pole, Jemelkova, Akademická, Okružní a Ostravská.

Systém P+R parkovišť by mohl výrazně navýšit parkovací kapacitu ve městě. Základním principem je vytvoření parkovacích stání v lokalitách, odkud mohou lidé dál pohodlně pokračovat městskou hromadnou dopravou. Společně s rezidentním parkováním se jedná o další z kroků, jak vyřešit přetíženost dopravní sítě v Brně.

V Líšni nově zaparkuje 220 aut

Již od pondělí pak nové parkoviště v režimu P+R u Zetoru v brněnské Líšni více než 220 řidičům. Svá auta tam za 20 korun zaparkují až na půl dne. Parkoviště vzniklo na bývalém pozemku společnosti Zetor, od které jej město odkoupilo před dvěma lety za 31 milionů korun. Jeho vybudování, tedy doplnění kamer, závor a veřejného osvětlení, vyšlo na dalších deset milionů korun.

Řidiči mají první dvě hodiny zdarma, za stání od dvou do 12 hodin zaplatí 20 korun, za 12 až 24 hodin 100 korun. Za každých dalších 24 hodin pak opět 100 korun. „Parkoviště je přímo u autobusové zastávky linky 58 a jen pár kroků od tramvajové zastávky Novolíšeňská. Dostat se odsud do centra je otázkou čtvrt hodiny. Aby bylo parkoviště maximálně vstřícné, jsou tam infopanely dopravního podniku i jízdenkový automat,“ uvedl Kratochvíl.

Představitelé města původně chtěli parkoviště v Líšni zprovoznit letos na jaře, to zdržela pandemie koronaviru. Nyní se přidalo k doposud jedinému P+R parkovišti v Brně, které je u Ústředního hřbitova.

Systém P+R, park and ride, spočívá ve vytvoření stání v místech, odkud mohou lidé pohodlně pokračovat městskou hromadnou dopravou. Obvykle se nachází na okraji města nebo poblíž sjezdu z dálnice.

Reklama

Doporučované