Hlavní obsah

Řidiči dopravce v Košicích stávkovali před startem hokejového MS

Hokejová hala v Košicích.

Reklama

Řidiči městského dopravce v Košicích (DPMK) na východním Slovensku během dnešní ranní dopravní špičky uspořádali dvouhodinovou stávku za vyšší mzdy. Učinili tak den před zahájením hokejového mistrovství světa, které kromě Košic hostí také Bratislava. Podle médií protest ve městě ochromil hromadnou dopravu. Odbory pohrozily stávkou také v průběhu samotného šampionátu.

Článek

Protest zorganizovaly odbory poté, co dopravce nepřistoupil na jejich požadavek zvýšit platy zaměstnanců o desetinu. Průměrná mzda v DPMK loni činila 1 088 eur (téměř 28 000 korun), byla tak o sedm procent vyšší než průměrný plat na Slovensku.

V Košicích odehraje své zápasy v základní skupině hokejového mistrovství světa slovenská reprezentace. Český výběr se stejně jako před osmi lety představí ve slovenské metropoli.

List Korzár na svém webu s odvoláním na vyjádření předsedy odborové organizace v DPMK Ivana Horvátha napsal, že do stávky se zapojilo 80 procent řidičů. Odbory již předem ohlásily, že stávka se nedotkne školských spojů či linek do místních oceláren U. S. Steel.

Během stávky stoupl v Košicích zájem o taxíky, ale i o nově spuštěný systém veřejného sdílení kol.

Časně ráno zavítal do dopravního podniku primátor Košic Jaroslav Polaček, který žádal řidiče o trpělivost. Požadované zvýšení mezd by podle něj přišlo dopravce na 2,2 milionu eur (56,5 milionu korun) ročně. Polaček, jenž byl zvolen primátorem druhého největšího města na Slovensku v loňských listopadových komunálních volbách, také tvrdil, že městský dopravce v závěru loňska neměl peníze ani na naftu.

Reklama

Související témata:

Doporučované