Hlavní obsah

Hodinky Rolex za miliony. Muž, který je přinesl na aukci, ze šoku upadl

Foto: Meredith Nierman, WGBH

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na aukci organizované britským pořadem Antiques Roadshow, jenž nyní projíždí Spojené státy v honbě za ztracenými poklady, došlo ke kuriózní situaci. Když muž, který přinesl své hodinky Rolex z roku 1974, zjistil, že se mohou prodat až za 700 tisíc dolarů, ze šoku upadl.

Článek

Muž si hodinky pořídil v roce 1974, když sloužil v americké armádě a jako člen ženijního týmu pomáhal s odstraněním pozemních min. Už při cestě do Thajska, kam byl převelen, si všiml hodinek na zápěstích pilotů a celou cestu je závistivě pozoroval. S koupí hodinek váhal relativně dlouhou dobu, protože stály přesně 345,97 dolaru. Pro vojáka to znamenalo, že by za ně utratil celý svůj měsíční plat, píše server CNN.

Ke zlomu došlo, když si předsevzal, že se bude více potápět v moři. Slyšel totiž, že značka Rolex je pro potápění přímo stvořená. Vzal tedy svůj měsíční plat a s armádní desetiprocentní slevou si hodinky koupil. Když přišly, zhrozil se a přesvědčil sám sebe, že takové hodinky nemůže jednoduše ponořit do slané vody. Uzavřel je do bezpečnostní schránky, spolu se všemi dokumenty o koupi i s originálním balením.

Jak se teď ukázalo, bylo to prozíravé rozhodnutí. Díky němu se zjistila přesná cena hodinek, desetiprocentní sleva i všechny ostatní detaily, které zvýšily jejich celkovou hodnotu.

Schránku s hodinkami otevřel od roku 1974 jen párkrát, na ruce je neměl skoro vůbec. To, že je téměř nenosil, dokazuje neslepená nálepka na spodní straně hodinek, která se při nošení opotřebuje jako první. Z nálepky se také zjistilo výrobní číslo hodinek 6263, které muž asi už nikdy nezapomene.

Až aukce v Severní Dakotě, organizovaná britským pořadem Antiques Roadshow, jenž nyní projíždí Spojené státy, probudila mužovu zvědavost a vydal se cenu svých hodinek zjistit.

Na místě se dozvěděl, že jeho hodinky Rolex Oyster Cosmograph 6263 jsou prvotřídním sběratelským kouskem, jaký nemá obdoby. Hodinky tohoto typu nosil i Paul Newman ve filmu Vítězství z roku 1969. Tento typ je na aukcích ceněn na 150 až 200 tisíc dolarů, tedy zhruba 3,5 až 4,6 milionu korun. Tuto informaci muž přijal s udiveným pokývnutím, ale odhadce dále pokračoval s navyšováním.

Muž totiž vlastní speciální typ této edice hodinek. Jsou upraveny pro potápění do větších hloubek než ty, které měl ve filmu Paul Newman. Takto přizpůsobených hodinek se vyrábělo minimum a existuje pouze několik exemplářů. Jsou tedy extrémně vzácné a mohou stát kolem 400 tisíc dolarů. Po vyslechnutí cifry muž překvapením upadl na zem.

Jako výherní tiket

„Celý svůj profesní život produkční čekám na to, až někdo upadne jako tento muž,“ uvedla výkonná producentka pořadu Marsha Bemková na svém Twitteru poté, co video s překvapeným mužem ovládlo internet.

Avšak ani v této chvíli ještě nezazněla výsledná částka. Protože jsou hodinky neopotřebované a s kompletní dokumentací o nákupu, může se jejich cena vyšplhat až na 700 tisíc dolarů, v přepočtu tedy více než 16 milionů korun. Podle odhadce se nejspíše jedná o jediný kus svého druhu na celém světě, který je zachovalý v takto perfektním stavu.

Reklama

Doporučované