Hlavní obsah

Ronaldo a Bruno, Wildcard a hon na Kanárky. Čtvrté kolo Fantasy bude divoké

Foto: Profimedia.cz

Brazilec Raphinha pomáhá vstát Portugalci Brunu Fernandesovi. Zachová si Bruno svou produktivitu i s příchodem Cristiana Ronalda?

Reklama

Třináctidenní reprezentační přestávka poskytla Fantasy manažerům moře času přemýšlet nad jejich ideální sestavou. Váháte, jak vměstnat Cristiana Ronalda do sestavy a jestli je pravý čas na Wildcard?

Článek

Jiří Hošek před měsícem oficiálně vyhlásil rozjezd vlastní soutěže Fantasy Premier League v rámci podcastu Angličan, do které je vstup pro všechny zájemce přes tento odkaz stále otevřený, velice snadný a hlavně zcela bezplatný. V naší lize už vás hrají skoro čtyři tisíce. V průběžném pořadí jsou v čele se stejným bodovým skóre Petr Buriánek a Marek Bednár, třetí místo drží v závěsu Tomáš Landrgott. Vítěz celkového pořadí se může těšit na letecký zájezd do Anglie ve společnosti samotného autora podcastu.

Foto: Seznam Zprávy

Už hrajete Fantasy s Angličanem?

Jak se pohotově zorientovat ve zmatku, který nastal v souvislosti s mnoha změnami a závažným požadavkem FIFA, je otázka za všechny Fantasy peníze. Pojďme na GW4…

Bruno vs. Ronaldo?

Reprezentační pauza znamenala pro menu Premier League fanoušky nenáviděný zápasový půst. Ostře sledovaná soutěž může však i díky třináctidenní přestávce už na prahu svého čtvrtého kola nabýt zbrusu novou dynamiku. Dalším zásadním faktorem, který může zamíchat kartami, je až dramatický přísun velkých ryb do anglické nejvyšší soutěže. Ten vyvrcholil potvrzením příchodu Cristiana Ronalda do Manchesteru United.

Pro miliony aktivních Fantasy manažerů se neslo kvalifikační okénko v duchu nekonečného přemítání nad otázkou, jakým způsobem začlenit portugalského ostrostřelce do své patnáctičlenné sestavy. Výše ceny 36letého Ronalda (12,5 mil.) ho zařadila mezi to nejluxusnější zboží, nicméně při jeho schopnostech a úchvatné kondici se není čemu divit. Ostatně právě portugalská fotbalová ikona byla vůbec tím nejčastěji nakupovaným hráčem od oficiálního uvedení na trh Fantasy. Ronaldo se pravděpodobně stal dokonce tím nejnakupovanějším hráčem na jedno konkrétní kolo v historii celé hry.

Mnozí by nejradši ve svých sestavách zkombinovali trojzubec smrti ve složení Mohamed Salah (12,5 mil.) a Bruno Fernandes (12 mil.), ke kterým by ještě na hrot nejradši dosadili právě Ronalda (12,5 mil.). Skloubit to technicky lze, jenže takovým tempem manažerům nezbude příliš mnoho munice na doplnění ostatních postů. Se třemi super-hvězdami se stane manažer vysoce závislým na zdraví a formě jen několika málo jedinců.

Často skloňovanou variantou je ryze portugalsko-ďábelská rošáda, ke které se evidentně uchýlila možná až překvapivě početná část manažerů. Celkově dalo magickému Brunovi košem už přes 750 tisíc spekulantů pod vlivem očekávání, že legendární Ronaldo v klubu převezme iniciativu a stane se výsostným exekutorem penalt a přímých kopů. Portugalský útočník nepotřeboval během svého staronového angažmá ani vyběhnout na anglický pažit, aby se mohl těšit důvěře více než milionu manažerů.

Ovšem sobotní debut portugalského kanonýra není minimálně ke čtvrtečnímu odpoledni dozlatova dopečenou tutovkou. Ronaldo se podle nejrůznějších zdrojů potýká s tréninkovým mankem a tak je otázkou, zdali vůbec nastoupí. Žádný hráč Fantasy si nepřeje, aby mu 12,5 milionu virtuálních liber sedělo na lavičce, byť jen na několik minut.

Pokud ovšem „CR7“ nastoupí, zabere pravděpodobně prostor na pozici hrotového útočníka, kde mu místo uvolní dosud zářící mladík Sam Greenwood (7,7 mil.). Právě 19letý Greenwood v posledním kole jedinou brankou v utkání zachránil Rudé ďábly ze spárů agresivních Vlků, kteří jsou na chvostu stále bez jediného bodu. Tým Angličana doporučuje nákup Greenwooda i přes zvýšenou konkurenci.

Varianta splašit Ronalda před čtvrtým kolem a pak ho prohodit za Romela Lukakua (11,5 mil.) se finančně rozhodně vyplatí a to i vzhledem k rozlosování, které bude v následujících týdnech pro Blues o něco příznivější. Jenže Lukaku, jenž v týdnu skolil českou reprezentaci, si údajně poranil sval a jeho start v sobotním duelu s Aston Villou je ke dnešku nejistý.

Cena vs. hodnota

Fantasy je svým založením o kompromisech, proto je užitečné si budovat opravdový rozhled a nepohrdat levnějšími alternativami, ve kterých dřímá potenciál rozdílových plejerů. Pro budování úspěšného Fantasy mužstva je vedle virtuálního rozpočtu stěžejní bedlivě sledovat rozlosování minimálně na několik kol dopředu. Okamžitá hodnota hráčů pochopitelně mnohdy naprosto neodpovídá realitě. Cíl každého manažera je takové borce pochytat v ten pravý čas.

Z levnějších variant, ze kterých se line vůně bodové potence, zní lákavě jméno Ferrán Torres (7,1 mil.). Jde o krále minulého týdne s nahranými 18 body, jehož vlastní pouhých 11 procent manažerů! Torresovou nespornou výhodou je jeho oficiální Fantasy pozice na postu záložníka. Jak jistě příznivci Premier League vědí, kouč Citizens Pep Guardiola ho posílá s velkým úspěchem na hrot. Na druhou stranu právě Guardiola je častým „Fantasy vrahem“ díky svému smyslu pro rotace v kádru, které se v nabitém zářijovém programu nevyhnutelně blíží.

Příznivější zápasy čekají rozjeté Spurs, kteří nabízí hned několik bodově slibných kusů. Takový Son Heung Min (10,1 mil.) se jeví jako vynikající střednědobá akvizice do útočných řad (ale tohle kolo vinou drobného poranění kotníku možná neodehraje). Výborné výkony podložené celkovými 15 body předvádí nizozemský záložník Steven Bergwijn (6 mil.), jehož mají aktuálně ve svých řadách pouhá dvě procenta manažerů. Zpět ve hře je i klubový talisman Harry Kane (12,3 mil.), který ovšem dosud nepůsobil jako starý dobrý „Hurikán“, což předvedl i několika zahozenými tutovkami v kvalifikačním duelu v Maďarsku.

Spurs vyhlíží dvě velká derby, první proti nadupané Chelsea. V tom druhém se střetnou v nevyzpytatelném severolondýnském s Arsenalem. Svěřenci Nuna Espirita Santa mají před sebou ale i slibně vyhlížející duely proti Crystal Palace, Aston Ville nebo Newcastlu.

Letos opomíjeným ofenzivním materiálem je i nestárnoucí Jamie Vardy (10,5 mil.), do něhož vkládá důvěru něco málo přes 13 procent Fantasy manažerů. Pak tu máme finského zabijáka ve službách Norwiche Teemu Pukkiho (5,9 mil.), rozjetého lídra Newcastlu Calluma Wilsona (7,5 mil.) a tahouna nováčka z Brentfordu Ivana Toneyho (6,4 mil.). Této partičce by se mohlo dařit i díky o něco příznivějšímu losu. Vyplatit by se mohla i akvizice Demaraie Graye z Evertonu (5,6 mil.), kterého nyní vlastní jen něco málo přes 7 procent manažerů.

Wolves, přezdívaní pro suverénně nejhorší xG statistiku v lize jako „Brighton letošní sezony“, mají před sebou vyloženě výhodnou sérii zápasů. Vlci stále ještě nevstřelili jediný gól, ale jejich hra pod novým manažerem Bruno Lagem má jasnou tvář a koncepci. Ještě do desátého kola odehrají Wolves utkání s Watfordem, Brentfordem, Southamptonem, Newcastlem a Aston Villou. Jména jako železný golem Adama Traoré (6 mil.) nebo navrátilec Raúl Jiménez (7,4 mil.) by mohla v následujících týdnech vnést do mužstev spoustu extra bodů.

Co bychom byli za manažery, kdybychom zapomněli na jamajský úkaz ve službách Hammers Michaila Antonia (7,9 mil.). Historicky nejlepšího klubového střelce v Premier League vlastní už přes 50 procent Fantasy manažerů. Pravdou je, že žhavý kandidát na cenu hráč měsíce Premier League je nyní na svém životním vrcholu, na druhou stranu West Ham i s triem českých legionářů vplouvá do vod méně průzračných.

Evropská liga v tandemu s domácími soutěži bude tou pravou zkouškou pro svěřence Davida Moyese. Antonio je ve východním Londýně nenahraditelným mužem, a proto lze očekávat, že klíčové zápasy bude přítomen. Jen aby si to své nejtvrdší „Kladivo“ nepřetížili.

Divoká karta

Kořením Fantasy jsou takzvané „chipy“. Jedná se o takový povolený doping, esa z rukávu, žolíky, které můžete vytasit v té nejvhodnější chvíli. Jednotlivé bonusové nástroje sloužící k taktizování jsou v rámci sezony vysoce limitované.

Použití jednotlivých žolíků je výhodné důkladně promyslet. Hned tři ze čtyř můžete využít pouze jednou za celý ročník. V jednom kole lze použít nejvýše jednu „speciální kartu“.

Žolík zvaný Wildcard vám umožní trvalé beztrestné přebudování celého kádru. Tahle speciální karta je považována za tu vůbec nejmocnější. Tuto možnost můžete využít hned dvakrát za celou sezonu, a to ve dvou fázích. Poprvé od začátku sezony do konce prosince, podruhé od ledna do konce ročníku.

Během reprezentační přestávky použilo svou půlroční Wildcard už přes 400 tisíc stratégů.

„Může to být vhodný čas. Ovšem je důležité nejít slepě s davem. Wildcard je osobní kartou, záleží na rozpoložení vašeho mužstva. Nemusíte to dělat jen proto, že vnímáte trend. Za několik kol, konkrétně od GW7 bude výhodné mít více hráčů Chelsea, naopak Manchester United bude mít složitý los. Já například plánuji svou první Wildcard použít někde tam,“ přemítá Lee Bonfield v oficiálním Fantasy Premier League podcastu.

Pošetření karty Wildcard vám umožní uchovat si možnost bodově beztrestně reagovat na horší časy, protože ty letos zjevně ještě několikrát přijdou. Stačí kalamita zranění, nebo nejrůznější anomálie spjaté s pandemickou realitou.

Ti, kteří mají v sestavě některé z hříšných Argentinců – Emiliana Martíneze, Emiliana Buendíu, Davinsona Sáncheze nebo Giovanni Lo Celsa, vědí moc dobře, která bije. FIFA navíc nekompromisně požaduje po anglických klubech, aby k zápasům nepřipustili Brazilce, kteří poslušně zůstali na území Britských ostrovů a rozhodli se nereprezentovat, aby byli svým klubům plně k dispozici.

Víkendové starty brankářů Alissona Beckera (6 mil.), Edersona (6 mil.), obránce Thiaga Silvy (5,4 mil.), záložníků Fabinha (5,4 mil.), Gabriela Jesuse (8,6 mil.), Raphinhy (6,5 mil.), Freda (5 mil.) a útočníka Firminha (8,8 mil.) jsou přinejmenším nejisté. Argentinci neuposlechli své kluby, Brazilci se zachovali v souladu s pandemickými opatřeními. Odpykají si to zřejmě všichni.

Těžký los čeká v následujících týdnech zejména Aston Villu, jejíž jednička Emiliano Martínez (5,5 mil.) nebude mezi třemi tyčemi minimálně v sobotu proti Chelsea. Jednomu z nejpopulárnějších brankářů posledních měsíců dalo nemilosrdné sbohem už přes 600 tisíc manažerů. Naopak Raphihnův Leeds má po nepřesvědčivém nástupu před sebou slibnou sérii mezi pátým a desátým kolem.

Jestli už nyní víte, že například dva, tři vaši hráči nebudou k dispozici pouze pro tento víkend, doporučujeme si Wildcard ponechat v rezervoáru. Klidně obětujte i čtyři body za přestup navíc, pokud to tak cítíte. V dlouhodobém horizontu by se to mělo vyplatit. Pokud se vám ale zranilo hráčů víc, máte v kádru sedm Jihoameričanů a k tomu navrch třeba Tsimikase, jenž se posadí nejspíš na delší dobu, neváhejte s rozsáhlým operačním řezem.

Odhodlali jste se k použití Wildcard? Nepředstavujte si nové posily jako zázračné pilulky s okamžitým nástupem účinnosti. Přestupy jsou vzácné, a proto by se měly dělat s maximálním rozmyslem a rozhledem do budoucna.

Zápas kola

Tým Angličana se nakonec rozhodl nevyužít Wildcard. Obranu Angličana ve čtvrtém kole na 99 procent vyztuží konzervativní čtveřice Rúben Dias (6 mil.), Vladimír Coufal (5 mil.), Luke Shaw (5,5 mil.) a Trent Alexander-Arnold (7,5 mil.). Mezi tři tyče se postaví pro Martínezovu nedostupnost jednička Brightonu Robert Sánchez (4,5 mil.). Otazník visí nad složením záložní a útočné řady.

V minulém kole Angličan vypustil do bitvy bodově produktivní trojčlenku Lukaku-Pukki-Toney. V záloze Angličana mají své jisté místo jen liverpoolští borci Mohamed Salah a Diogo Jota (7,6 mil.). Ke změnám se tým Angličana uchýlí až s blížící se uzávěrkou, což také doporučuje všem, kteří se ještě nepustili do dobrodružství s Wildcard. Více informací je pro úspěšné GW4 jedině plusem.

Angličan divákům doporučuje ke zhlédnutí sobotní (doufejme) debut Cristiana Ronalda, jehož staronový klub Manchester United vyzve na Old Trafford tým Newcastlu v 16:00. Neděle tentokrát naservíruje pouze jeden jediný zápas, Leeds se pokusí na Elland Road zaskočit Liverpool v 17:30.

Uzávěrka Fantasy je pevně stanovena v sobotu ve 12:00 SEČ. Tým Angličana přeje všem manažerům hodně štěstí, pevné nervy a příjemnou zábavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované