Hlavní obsah

Ropa prudce zdražuje, reaguje na zabití íránského velitele

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Spojené státy při nočním raketovém útoku v Bagdádu zabily velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásema Sulejmáního.

Článek

Ceny ropy se dnes výrazně zvyšují, severomořský Brent je nejdražší od loňského září. Trh reaguje na zprávy, že Spojené státy při nočním raketovém útoku v Bagdádu zabily velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásema Sulejmáního. Narůstají tak obavy, že zostření napětí na Blízkém východě by mohlo zkomplikovat plynulost dodávek ropy na trh.

Severomořská ropa Brent, která je považována za barometr vývoje cen ropy na světových trzích, krátce před 9:00 SEČ přidávala 3,1 procenta na 68,30 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst skoro o tři procenta na 62,99 dolaru za barel.

Sulejmání a několik dalších lidí zahynuli při útoku na konvoj u letiště v Bagdádu. Pentagon oznámil, že šlo o rozhodnou obrannou operaci, jejímž smyslem bylo ochránit americký personál působící za hranicemi a odradit Írán od dalších útoků.

„Rizika na straně nabídky zůstávají na Blízkém východě zvýšená. Můžeme vidět, že se dál zvyšuje napětí mezi Spojenými státy a bojovníky, které v Iráku podporuje Írán,“ sdělil agentuře Reuters analytik Edward Moya ze společnosti OANDA.

Irák je druhým největším producentem ropy v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC). Denně vyváží asi 3,4 milionu barelů suroviny – převážně z jižního přístavu Basra.

Reklama

Související témata:

Doporučované