Hlavní obsah

Roušky hlásí velký návrat. V Česku i ve světě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Deset dní bylo Česko, vyjma některých předurčených regionů, bez roušek. Nyní se vrací na Kutnohorsku. Podobně povinné zakrývání nosu a úst zavádí řada zemí po celém světě včetně těch, kde se roušek už stihli zbavit.

Článek

Rekordní nárůsty nakažených ve Spojených státech či Indii, zvedající se reprodukční číslo v Irsku, sílící ohniska na severu Rakouska nebo třeba na Kutnohorsku. To vše postupně znovu vrací do hry roušky, které postupně mizely z tváří lidí v naději, že pandemie koronaviru ustupuje.

Jen v posledních pár hodinách či dnech se k používání ústenek vrátilo několik regionů v Česku, Evropě i ve světě. Seznam Zprávy vám přinášejí přehled, kde se opět zavedla povinnost zakrývání obličeje.

Nejnověji se tak stalo na Kutnohorsku v Česku. Od páteční půlnoci se v celém okrese vrací nutnost mít zakrytá ústa a nos ve vnitřních prostorách. Zároveň v regionu nesmí počet účastníků venkovních akcí přesáhnout 300 a ve vnitřních prostorách dokonce 200.

Hygienici také vrátili nutnost dodržovat dvoumetrové rozestupy.

To vše kvůli doutnajícímu ohnisku v církvické pobočce firmy HR Partner CZE, jejíž provoz byl uzavřen. Původně bylo nakažených 13, poté začali přibývat další. Nyní jich je 39.

Kutnohorsko se tak připojuje k Moravskoslezskému kraji, kde musí mít roušky účastníci vnitřních hromadných akcí nad 100 lidí nebo kadeřníci a maséři, na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, které jsou tamními ohnisky nákazy, jsou povinné roušky i v budovách mimo bydliště a ve veřejné dopravě.

Povinně roušky po rozvolnění z počátku měsíce zůstaly také v pražském metru.

Česká republika ale není jedinou zemí, která se po nárůstu počtu nakažených novým typem koronaviru částečně vrací k nošení roušek, ústenky totiž slaví návrat i v mnoha zahraničních regionech.

Kvůli nárůstu počtu nakažených musí od čtvrtka opět nosit roušky lidé v rakouském regionu Horní Rakousy, který hraničí s jihem Čech.

Bulharsko - země na pobřeží Černého moře s bezmála sedmi miliony obyvatel - už dříve přistoupilo k rozvolnění opatření. Znovu otevřelo restaurace, kavárny a na většině míst zrušilo doporučení lidem zůstávat doma. Ke konci června ale v zemi začalo přibývat případů infekce, a proto úřady opět nařídily nosit roušky ve všech vnitřních veřejných prostorách.

Skotsko zavedlo povinné nošení roušek v obchodech shodou okolností právě dnes, zatímco Anglie to zatím vyžaduje pouze v prostředcích hromadné dopravy.

V Katalánsku jsou kvůli koronaviru na veřejnosti roušky znovu povinné od čtvrtka, a to bez ohledu na to, zda lze, či nelze dodržet odstupy. Turisty oblíbené Baleárské ostrovy, kam patří i Mallorca a Ibiza, chtějí zavést povinné nošení roušek po víkendu. Opatření proti šíření koronaviru tam bude také platit i v případech, kdy bude možné dodržet dostatečné rozestupy mezi lidmi.

Moskva jde proti proudu

K evropským zemím se přidávají další oblasti, kde se po krátkém čase místní vlády znovu s nadějí obracejí k ústenkám.

Íránská vláda kvůli obnově ekonomických aktivit začala už v dubnu uvolňovat protikoronavirová omezení, ale počet případů v zemi dál stoupá a v pěti provinciích je situace špatná, takže tam byla ochranná opatření zpřísněna. Prezident Hasan Rúhání minulý týden řekl, že nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorách je povinné a ti, kdo neuposlechnou, nebudou mít nárok na státní služby.

V podobném gardu přitvrzuje také třeba Izrael, kde vláda od pondělí omezila počet zákazníků v restauracích na 20 ve vnitřních prostorách a na 30 na venkovních terasách. Na veřejnosti se smí shromáždit maximálně 20 lidí, a to pouze za použití roušek a dodržování bezpečných vzdáleností.

Také skoro polovina amerických států kvůli dalšímu šíření koronaviru pozastavila uvolňování omezení či restrikce opět zpřísnila. V mnoha státech se zavádí povinné nošení roušek.

V jiných regionech mohou naopak lidé ústenky odložit. Moskevský starosta Sergej Sobjanin v pátek podle listu Kommersant ohlásil, že od pondělka 13. července skončí povinné nošení obličejových roušek na ulicích hlavního města. Roušky zůstanou povinné v městské dopravě, zdravotnických zařízeních či obchodech.

Reklama

Související témata:

Doporučované