Hlavní obsah

Prymula: Čechy bych na 4. vakcínu už nehnal. Za 14 dní bych zrušil i testy

Hostem Výzvy byl epidemiolog Roman Prymula.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Česko za úterý hlásí skoro 40 tisíc nových koronavirových nákaz a několik tisíc reinfekcí. Ačkoliv jde o dosavadní rekord, očekává se, že v průběhu následujících dní bude ještě – a možná i násobně – překonán.

Článek

Čísla pozitivně testovaných kvůli nové nakažlivější variantě omikron, která už v Česku dominuje, dosahují nevídaných hodnot a statistici resortu zdravotnictví dodávají, že reálně je nakažených mnohem víc. Přibývá totiž lidí, kteří covid prodělávají opakovaně, protože proti omikronu nemají dostatečné protilátky.

Ministr zdravotnictví za TOP 09 Vlastimil Válek předpokládá, že vrchol současné pandemické vlny přijde tento týden. Jak vysoko mohou čísla pozitivně testovaných vyskočit? A je třeba se bát náporu na nemocnice? Měla by se kvůli nové variantě přitvrdit opatření?

Na to jsme se ptali exministra zdravotnictví, epidemiologa Romana Prymuly.

Zatímco počty nákaz rostou, kromě rozsáhlejšího testování ve firmách a školách se o nových opatřeních zatím příliš nemluví. Náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic /Piráti/ připustil, že vláda má pro případ krize plán, ale odmítl komentovat, čím se bude jeho spuštění řídit.

Pro případ, že by infekce zasáhla větší množství lidí najednou, zatím vláda připravila systém takzvaných pracovních karantén. Do zaměstnání by tak chodili i pracovníci ve zdravotnictví a sociální sféře, kteří se dostali do rizikových kontaktů s nakaženými.

Je plán pracovních karantén správný? A jak hodnotí Prymula přístup nového šéfa resortu zdravotnictví k pandemii?

Celý rozhovor si můžete poslechnout v úvodním videu, nejzajímavější odpovědi nabízíme níže:

1:00 Když si vybavíte modely z předchozích pandemií, myslíte si, že omikron je to, co pandemii ukončí?

Může a nemusí být. Jsme v o tomto případě optimističtější a neříkám, že pandemie koronaviru skončí úplně, ale může se stát, že budeme mít teď klidnější období, a to by mohlo být díky tomu, že omikron je nepochybně výrazně mírnější patogen, než tomu byly varianty jako delta. Při rychlosti jeho šíření by mohl skutečně obletět svět, a pokud nevznikne jiná mutace, mohlo by nám to dát delší období klidu.

9:00 Rakousko ohlásilo, že ukončí lockdown pro neočkované, všechny dospělé bude zase povinně očkovat proti covidu od 1.února. Německo zpřísňuje opatření. Na druhou stranu jiné země avizují změnu strategie. Žít s covidem jako s obyčejnou chřipkou. Jedná se o Velkou Británii nebo Španělsko. Podle Světové zdravotnické organizace je na to brzy. Přišel už čas podle vás?

Já osobně si myslím, že bychom měli vyčkat ještě pár týdnů. Myslím si, že by to mohlo nastat do měsíce, kdy bychom také rozvolnili opatření poměrně intenzivně s tím, že některá opatření bychom měli rozvolnit už brzy do jednoho dvou týdnů.

Která?

Třeba to masivní testování. V tuto chvíli to začíná postupně postrádat smysl, protože ta zátěž je tak velká, že stejně hygieny nestíhají trasování a jsou totálně přetížené.

11:00 Ministr zdravotnictví Válek pro Seznam Zprávy řekl, že by chtěl, aby neočkovaní měli zase vstup do hotelů a restaurací a to i bez testů od konce března. Souhlasil byste s takovým postupem?

To je postup, který predikuje to, že na konci března tady epidemie nebude. To se dá svým způsobem odhadovat z čísel, která jsou. To není velká benevolence, to bude prostě realita, kdy tady bude klidové období a v tom asi není nutné nikoho sankcionovat.

19:00 Je správný krok, že vláda Petra Fialy ustoupila od povinného očkování?

Myslím si, že to musíme vnímat v určitém kontextu. My jsme o tom dlouze hovořili ve výboru vakcinologické společnosti, dohodli jsme se na tom, že nebudeme podporovat plošné očkování podle věkových kritérií, to znamená celou populaci, ale že podpoříme očkování profesních skupin a to očkování zejména zdravotníků a sociální sféry. Situace se vyvinula tak, že dnes ty vakcíny opravdu úplně ten omikron dobře nepokrývají, byť u té třetí dávky efekt vidíme, to je nezpochybnitelné. Pokud jsme chránění několikanásobně oproti běžné populaci, tak to si myslím, že to jsou argumenty přesvědčivé a i z tohoto důvodu si myslíme, že zatím by to mělo být na bázi dobrovolnosti.

38:00 Experti se shodují, že covid-19 jako takový prakticky nikdy nezmizí. Takže s téměř jistotou se očekávají další varianty, dá se to tak říct?

To se dá říct, samozřejmě ta politika, že vyeliminujeme covid, nemůže fungovat. My jsme také nikdy nezničili chřipku a bude tady s námi. Takže můžeme do budoucna předpokládat, že tady budeme mít covid. Musíme se snažit, aby tady cirkulovaly varianty, které nebudou až tak závažné.

Reklama

Doporučované