Hlavní obsah

Rozkopané Česko. Na dovolenou bude cesta náročná autem i vlakem

Na řidiče a cestující letos v létě opět čekají uzavírky a výluky.Video: Tomáš Mitvalský, Jan Kozel

 

Reklama

Uzavírky budou v létě opět komplikovat cestu řidičům. Mezi Prahou a Brnem se opravuje sedmdesát kilometrů dálnice D1. Zároveň bude na železnicích až patnáct set výluk vlaků.

Článek

Rozkopané dálnice, opravy kolejí, rekonstrukce mostů. Na dálnicích jich budou desítky. Na železnicích až 1500. Uzavírky a výluky v létě zkomplikují cesty motoristům i cestujícím vlakovou dopravou. V Jihomoravském kraji je nejzávažnější objížďka spojená s opravou mostu na silnici u Pohořelic na Brněnsku.

Podle Davida Fialy z Ředitelství silnic a dálnic není situace v oblasti jednoduchá. „Komplikace jsou zejména v pátek a o víkendech, kdy lidé odjíždějí na dovolenou. Samotná objízdná trasa obsahuje několik problematických míst. Například jednosměrné vedení po mostech, které jsou v nevyhovujícím stavu,“ dodal. Silničáři by měli být s prací hotovi do konce letošního roku.

Naopak silnice u Kuřimi na Brněnsku, kde ještě minulý týden řidiči čekali až ve čtyřkilometrových kolonách, je již téměř opravená. „V těchto hodinách dokončujeme vodorovné značení. Předpokládáme, že bude dokončeno dnes nebo v průběhu zítřka. To znamená tři nebo čtyři dny před termínem,“ doplnil k uzavírce Fiala.

Na dálnicích řidiči každoročně zažívají komplikace spojené s rekonstrukcí a opravami. Ani letos tomu nebude jinak. Na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem je v současné chvíli modernizováno sedm úseků o délce přes 70 kilometrů. „I přes zúžení opravovaných úseků a snížení povolené rychlosti máme na dálnicích stále 2 plus 2 jízdní pruhy. Dálnice jsou tedy průjezdné. Problém nastává, když dojde k dopravní nehodě,“ popsal situaci Jan Rýdl, šéf oddělení komunikace Ředitelství silnic a dálnic.

Problémy na cestách nečekají jen motoristy, ale i pasažéry vlakové dopravy. Po celé republice bude v létě až 1500 výluk. „V případě úplného uzavření tratě zajišťujeme náhradní autobusovou dopravu,“ řekla Gabriela Novotná, tisková mluvčí Českých drah. „U vícekolejných tratí se snažíme o zajištění provozu alespoň po jedné koleji. U dálkové dopravy řešíme v některých případech situaci odklonem,“ dodala.

Například v Brně je omezení provozu na trati mezi hlavním nádražím a Židenicemi kvůli opravě mostu. „Práce mají trvat do začátku srpna. S další výlukou se pak cestující setkají na trase z Brna do Střelic. Ta by měla trvat až do poloviny prosince,“ sdělil Stanislav Krčma, oborový specialista Českých drah.

V obou případech je mimo provoz jen jedna ze dvou traťových kolejí. „Do začátku srpna budou vlaky od Tišnova, Vranovic na Brněnsku a Havlíčkova Brodu vedeny na brněnské Dolní nádraží. Kvůli výluce na trati do Střelic jsou všechny osobní vlaky mezi hlavním nádražím a Zastávkou na Brněnsku nahrazeny autobusy,“ upřesnil Krčma.

Mezi hlavním a Dolním nádražím místo toho funguje autobusová linka. Mezi královopolským a hlavním nádražím jezdí místo vlaků náhradní tramvajová doprava.

Reklama

Doporučované