Hlavní obsah

Rozpočet před rozhodnutím: licituje se o miliony pro školy, sociální služby či zemědělce

Duel o miliardách, které vybere a utratí stát v příštím roce.

 

Reklama

Běžně mají poslanci na projednání rozpočtu zhruba dva měsíce, ti noví to musí stihnout rychleji.

Článek

Česko bude podle návrhu minulé koaliční vlády hospodařit s padesátimiliardovým schodkem. Ten už se nezmění, ale všechny strany před pátečním druhým čtením ve Sněmovně ještě horečně vyjednávají peníze pro své priority, například pro školy a sociální služby.

Najde ANO pro rozpočet, který sepsalo spolu s ČSSD a KDU-ČSL, podporu? A co bude, když se rozpočet nepodaří schválit? Zeptali jsme se v Duelu Seznamu ředitele vládního odboru analýz, ekonomického experta ČSSD Michala Pícla a hlavního analytika týdeníku Ekonom Davida Klimeše.

Návrh státního rozpočtu podpořily v prvním čtení KDU-ČSL i ČSSD, které se na jeho vytvoření v koalici s ANO podílely. Pro návrh byla i SPD, která tak chce zamezit rozpočtovému provizoriu.

STAN a TOP 09 naopak navrhly vrátit vládě návrh k přepracování. Komunisté ho aktivně nepodpořili, nehlasovali ale ani pro jeho vrácení vládě. Některé strany podmiňují své ano rozpočtu přesuny peněz.

Ministerstvo školství možná dostane 100 milionů korun navíc pro speciální školy. O miliardu korun by mohla Sněmovna zvýšit národní dotace zemědělcům. Úpravy vládního návrhu státního rozpočtu podpořil sněmovní rozpočtový výbor. Většinu požadavků ostatních výborů i jednotlivých poslanců na přesuny peněz uvnitř plánovaného rozpočtu ale zamítl. Závěrečné schvalování má začít 19. prosince.

Reklama

Doporučované