Hlavní obsah

Vědce děsí rozvolňovací plán Británie. „Nedělejte to,“ varují Johnsona

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezinárodní vědecká obec vyzývá Velkou Británii k pozastavení celkového rozvolnění země, které je naplánované na 19. července. Je podle nich „nebezpečné a předčasné“. Situace kolem covidu-19 se navíc v zemi dále zhoršuje.

Článek

Ve středu zaevidovala Velká Británie 32 048 nově nakažených osob nemocí covid-19. Tak vysoký přírůstek nakažených země měla naposledy v lednu v průběhu druhé vlny, kdy tato čísla stále představovala jen poloviční hodnoty z nejhorších dnů. Britská vláda v čele s premiérem Borisem Johnsonem nicméně stále plánuje, že 19. července v zemi zruší veškerá opatření, a navrátí tak život zpátky do „normálu“.

S tím ale nesouhlasí mezinárodní obec vědců a expertů, podle kterých je upuštění od restrikcí „nebezpečné a předčasné“. Apel přes sto světových expertů z více než desítky zemí světa vyšel v prestižním časopise The Lancet. V něm vybízejí britskou vládu k přehodnocení situace a upozorňují na několik klíčových problémů, které nerozvážné uvolňování opatření může mít.

Vědci v publikovaném apelu varují před dopady na vzdělávání a psychiku dětí, možným vznikem „dalších a vůči vakcínám odolnějších variant“, opětovným nátlakem na již tak vyčerpaný zdravotnický systém a jeho zaměstnance nebo nekontrolovatelným šířením mezi neočkovanou mládeží, které může vést k vytvoření chronických problémů. „Jsme toho názoru, že vláda zahájila nebezpečný a neetický experiment. Proto ji vyzýváme, aby 19. července 2021 pozastavila plány na konec opatření,“ cituje pasáže apelu britský The Guardian.

Podle britských vládních expertů počty případů v létě porostou dále, a to i pokud by k plánovanému rozvolňování nedošlo. Obávají se nicméně, že vláda ze svého rozhodnutí neustoupí, a země se tak v druhé polovině července rozvolní. „Myslím, že by k dalšímu posunu (otevírání země) došlo pouze v případě, že by se objevila obzvláště ošklivá nová varianta,“ uvedl zdroj pro The Guardian. Čísla tak porostou dále a s velkou pravděpodobností by mohla na konci měsíce dosáhnout až šesticiferné hodnoty.

Velká Británie se řadí mezi světové lídry v proočkovanosti. Přestože obě dávky vakcín dostalo 64 % dospělé populace, jak informuje britská BBC, s přibývajícími případy se zvyšují i počty zemřelých a navyšují se počty hospitalizovaných, které jsou nicméně stále výrazně nižší než v dobách, kdy v zemi tak vysoká míra proočkovanosti nebyla. Vyšší počty nově nakažených ale stále představují riziko, na které se některé nemocnice v zemi rozhodly reagovat zrušením plánovaných operací, ale i kvůli nedostatku personálu, jenž se musí častěji uchylovat do izolace. Britská média upozorňují například na zaplňování dvou nemocnic ve Skotsku.

Britská vláda v rámci ukončení opatření počítá s nárůstem nakažených až na hodnotu 100 tisíc denně. Premiér Boris Johnson se odvolává na to, že sleduje predikce možného vývoje jak v nemocnicích, tak co se týká přírůstku mrtvých.

„Vláda by měla (celkové znovuotevření) odložit, dokud nebude všem, včetně dospívajících, nabídnuto očkování a dokud nebudou ve školách zavedena potřebná opatření, zejména speciální ventilační systém,“ argumentují dále vědci.

Nové poznatky o vývoji covidu-19 v zemi zveřejnili také minulý čtvrtek vědci z londýnské Imperial College. Podle nich se aktuálně infekce šíří mezi všemi věkovými kategoriemi. Od posledního týdne v červnu se také infekce šíří více mezi muži než mezi ženami. Ty mají až o 30 % nižší šanci, že se nakazí. Příčinou může být podle vědců právě i probíhající fotbalové Euro 2020, při kterém se fanoušci, především muži, scházeli a shlukovali. „Z hlediska načasování to vypadá, že sledování fotbalu vede k tomu, že mají muži více společenských aktivit než obvykle,“ uvedl profesor a člen výzkumu Steven Riley.

Nová zjištění také ukázala, že naočkovaní lidé mají až o 70 % nižší pravděpodobnost, že budou pozitivně testováni na covid-19 než lidé bez očkování.

Reklama

Doporučované