Hlavní obsah

Ruská banka přišla v Česku o licenci, ČNB ji pošle do likvidace

Česká národní banka zrušila povolení k činnosti ruské bance ERB Bank. Hlavními důvody byly nefunkční řídicí a kontrolní systémy banky a nákup dluhopisů v rozporu s právními předpisy. V návaznosti na to ČNB podá soudu návrh na jmenování likvidátora ERB Bank.

Reklama

Článek

Na finanční problémy ERB Bank upozornil Seznam. ČNB pak předminulý týden oznámila, že ERB Bank není schopna dostát svým závazkům.

ČNB v případě ERB Bank zjistila zásadní pochybení, zejména při řízení úvěrového a tržního rizika a rizika likvidity, která ohrožovala její stabilitu. Špatné řízení úvěrového rizika se negativně projevilo v úvěrovém portfoliu banky. ERB Bank podle ČNB dostatečně neřídila ani další rizika spojená se svou činností, včetně rizik operačních a rizik souvisejících s informační bezpečností. Banka nebyla ani dostatečně personálně a odborně vybavena a neměla funkční systém, který by bránil legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu a umožňoval dodržování mezinárodních sankcí, dodala ČNB.

Video: Reportér Seznamu při návštěvě ERB Bank před dvěma týdny

Vedle toho ERB Bank podle ČNB nakoupila za zcela nestandardních okolností dluhopisy emitované rakouskou společností v nominální hodnotě 60 milionů eur (1,62 miliardy Kč), čímž mnohonásobně překročila limit stanovený pro pohledávky vůči jednomu subjektu. ERB Bank se tuto pohledávku během správního řízení nepodařilo snížit pod hranici předepsaného limitu.

Ve čtvrtek začala Česká spořitelna na vybraných pobočkách vyplácet vklady občanů i firem, které jsou ze zákona pojištěny Garančním systémem finančního trhu. Nárok na výplatu náhrady vkladu má 5409 klientů ERB Bank, kteří mají celkem pojištěné vklady ve výši 3,53 miliardy korun.

Banka s ruským kapitálem ERB Bank se zaměřovala hlavně na financování českého exportu do Ruska, ale poskytovala i běžné bankovní služby.

Reklama

Doporučované