Hlavní obsah

Ruská státní média obvinila ze šíření koronaviru USA a farmaceutické firmy

Svět bez obalu: Ruská státní televize v hlavních zprávách tvrdila, že za šířením koronaviru stojí USA a farmaceutické korporace.Video: Milan Šíma

 

Reklama

V těchto mimořádných situacích mohou lidé snadněji podlehnout fake news nebo konspiračním teoriím. Na internetu už nyní koluje mnoho polopravd o původu koronaviru. Aby se zabránilo panice, je důležité, jak o celé situaci informují státní úřady a média.

Článek

Ruská státní televize Kanál 1 ale ve svém hlavním vysílacím čase zveřejnila konspirační teorii, která bez jediného důkazu obvinila z epidemie koronaviru amerického prezidenta Donalda Trumpa a mezinárodní farmaceutické korporace.

„A teď o jiné stránce problému – z té temné strany: o konspirační teorii. V tomto případě je konspirace založena na etymologii, což je obor lingvistiky, který zkoumá původ slov. Původ slova totiž může ukazovat i na původ viru. Podívejte, jak se mu říká? Koronavirus. Vemte si tu první část slova: korona – to je odpověď na tuhle hádanku,“ říká ruský moderátor ve studiu a pokračuje dál.

„Co Donald Trump dělal ve svém předchozím životě? Je prezidentem země, která soupeří s Čínou o vliv ve světě. On rozdával korunky královnám krásy během svých slavných přehlídek. Takže původ koronaviru a především cíle a důvody jsou absolutně jasné. Mohli byste říct, že se jedná o nesmysl a já bych souhlasil, kdyby tady ale nebyla tato reportáž od Kirilla Braynina.“ Moderátor připouští, že to zní jako hloupost, ale zároveň potvrdí své tvrzení. V následující reportáži se ale neuvádí žádný důkaz, že za nákazou stojí USA.

Aby televizní reportáž působila věrohodně, je podpořena o tvrzení kontroverzního biologa Igora Nikulina. „Přikláním se k názoru, že je to buď práce amerických tajných služeb, nebo amerických farmaceutických korporací, které prostě jen chtěly vydělat peníze, tak jako to už udělaly během ptačí nebo prasečí chřipky nebo epidemie SARS,“ říká Nikulin. Ruský biolog pro své tvrzení neuvedl žádný důkaz.

Tentýž expert už v minulosti tvrdil, že za otravou bývalého ruského agenta Skripala, ke které došlo v Británii v roce 2018, stojí Spojené státy. Tvrzení se objevilo poté, co britští vyšetřovatelé označili za viníka právě Rusy. Teorie o západním spiknutí patří mezi jeho oblíbené. V reportáži také zaznělo, že díky koronaviru strádá čínská ekonomika.

„A kdo je největší konkurent Číny? Spojené státy. Kdo je prezident? Trump. Čím se proslavil? Že vlastnil soutěž Miss Universe, kde vítězky dostávaly symbolické korunky. A nový virus se jmenuje koronavirus, protože jeho struktura korunu připomíná. Takže je okamžitě jasné, kdo za to vše má odpovědnost,“ tvrdí autor reportáže.

Některá jiná ruská média reportáž označila za špatný vtip. Ale Novaja Gazeta uvedla: „Jedná se o hlavní zpravodajskou relaci naší země. Miliony lidí se na ni dívají a věří tomu, co se tam říká.“ Kanál 1 na kritiku nereagoval.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované