Hlavní obsah

Ruská vesnice nabízí cestu časem. Otevřela muzeum kolchozu

Svět bez obalu: Ve vesnici Rostovanskoje na jihu Ruska vytvořil bývalý předseda tamního kolchozu Viktor Zatolokin venkovní muzeum exponátů, které jsou vzpomínkou na sovětská zemědělská družstva.Video: Milan Šíma, RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Venkovní muzeum exponátů, které jsou především vzpomínkou na sovětská zemědělská družstva, vytvořil ve vesnici Rostovanskoje na jihu Ruska bývalý předseda tamního kolchozu Viktor Zatolokin.

Článek

Je to až neuvěřitelná výstava staré zemědělské techniky. Najdete tu staré traktory a kombajny, ale také třeba sochy Alexandra Něvského nebo sv. Jiří. Muzeum ve vesnici Rostovanskoje však nabízí víc: naleznete tu i mix starých vojenských aut a civilních veteránů.

„Když mě přijedou navštívit má vnoučata, tak první věc, kterou udělají, je, že se běží podívat na tanky. Chtějí si tam hrát, běhají okolo a těch starých vozů se dotýkají,“ pochvaluje si jedna z obyvatelek vesnice.

Některá z vystavených aut se používala za druhé světové války. Další se zúčastnila čečenských válek v 90. letech i pozdějších střetů po roce 2000.

Poté, co zakladatel expozice Viktor Zatolokin odešel před třemi lety do důchodu, tu však už není nikdo, kdo by se o exponáty chtěl starat. Ale i tak ve vesnici nadále stojí - jako pomalu rezivějící památníky minulosti.

Podívejte se sami v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované