Hlavní obsah

Ruské léčebny a sirotčince jsou moderními gulagy, tvrdí aktivistka

Svět bez obalu: Otřesné podmínky v ruských sociálních ústavech.Video: Milan Šíma RFE/RL

 

Reklama

Reportéři Seznam Zpráv nedávno zveřejnili sérii dokumentů s otřesnými důkazy o tom, jak se v České republice zachází v některých domovech důchodců se seniory. V pořadu Svět bez obalu jsme se zase podívali do Ruska, jaké jsou tam otřesné podmínky v psychiatrických zařízeních.

Článek

Ruští aktivisté přirovnávají například psychiatrické léčebny ve své zemi ke gulagům. Aktivistka Nyuta Federmesserová navštívila psychiatrická zařízení a sirotčince ve 20 ruských regionech.

„Odlidštění je termín, který byl spojován především s gulagy,” tvrdí Federmesserová. „Myslím na to poslední tři měsíce, co cestuji po celé zemi. Když jsem si jako malá hrála s panenkami, tak jsem je jenom dala do postele a vyměnila jim oblečení. Tyto pacienti jsou jako ty panenky – je jich 157 000. Lidé jsou tam myti jednou za týden. Stojí v řadě proti zdi a myjí je touto sprchou. Na této fotce držím pacientův prst, abych ukázala špínu, která se tímto způsobem nedá umýt.“

Mezi prsty tak pacientům zůstává špína, kterou nelze umýt vysokotlakou sprchou. „Naše psychiatrické léčebny a sirotčince jsou prostě moderními gulagy pro seniory a postižené pacienty. Stavět se proti reformám je jako hájit genocidu našich lidí,“ říká Federmesserová.

Reportáž, kterou si můžete pustit v úvodním videu, je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten se vysílá v premiéře na Televizi Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu pak najdete na tomto odkazu.

Reklama

Související témata:

Doporučované