Hlavní obsah

Moskva chce zakázat „české" babyboxy. Prý dětem upírají právo na rodiče

 

Reklama

Český propagátor babyboxů Ludvík Hess s ruskými argumenty nesouhlasí.

Článek

Ruská vláda řeší, zda zakázat babyboxy. Jedním z argumentů několika ruských politiků je to, že dětem upírají právo na rodiče a rodičovskou péči.

Český propagátor babyboxů Ludvík Hess, jemuž loni udělil prezident republiky za jeho činnost státní vyznamenání, s ruským postojem nesouhlasí.

„První právo dítěte je právo na život,“ uvedl Hess v rozhovoru pro Seznam.

Mimochodem, první babyboxy - veřejně přístupné inkubátory, kam mohou matky v nouzi odložit narozené děti a poskytnout je k adopci - přivezl do Ruska před pěti lety jeden z dodavatelů, kteří s Hessovou iniciativou v počátcích spolupracovali.

Babybox bere dětem rodiče

S návrhem zákona o zákazu babyboxů v Rusku přišla ruská senátorka Jelena Mizulinová. Podle ní je babybox jen iluzí humánního řešení problému.

Podpořilo ji ministerstvo zdravotnictví argumentem, že o děti nalezené v babyboxech bylo zjevně dobře postaráno. Matky je prý odkládají dobře oblečené. „Je málo šancí, že takto skutečně zachráníme dítěti život; takto mu odebereme rodiče,“ citují agentury Jelenu Bajbarinovou z odboru péče o dítě ministerstva zdravotnictví.

Rusové, kteří zároveň rozjíždějí také debatu o zákazu potratů, se tak baví o způsobu, jakým babyboxy zakázat. Ve hře je například i v přepočtu až dvoumilionová pokuta pro organizaci, která babybox zřídí.

Hess: Mylné argumenty

Český propagátor babyboxů však považuje ruské argumenty, zejména výklad konvence o právech dítěte,  za mylné.

Konvence sice podle Ludvíka Hesse uvádí, že dítě má od narození právo znát své rodiče, ale Hess upozorňuje, že toto právo platí pouze za předpokladu, že je to možné. V Rusku jsou podle něho až statisíce děti, které neznají své rodiče.

Zároveň Hess připomíná, že tisíce děti, které neznají své biologické rodiče, jsou i v Česku. Jsou to nejen děti z adopcí, ale i děti narozené po umělém oplodnění díky anonymnímu dárci nebo například děti matek, které se rozhodly při porodu otcovství neuvést.

V Česku byl první babybox zřízen v roce 2005 a od té doby v tuzemsku matky svěřily do těchto schránek bezmála 150 dětí.

Reklama

Související témata:

Doporučované