Hlavní obsah

Rusko pokus o otravu Navalného odmítá, rekonstrukci považuje za směšnou

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj.

Reklama

Zábavné čtení. Tak označil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov analýzu zveřejněnou investigativním týmem serverů Bellingcat, CNN a The Insider, podle jejichž závěrů za otravou stojí ruská FSB.

Článek

Je to několik dní po zveřejnění podrobností o otravě ruského Alexeje Navalného. Analýza Bellingcatu ve spolupráci s dalšími médií jasně ukazuje, že za otravou ruského opozičníka stojí agenti ruské Federální služby bezpečnosti. Moskva ale říká, že s tím nemá nic společného, a informace o podílu jakýchkoliv ruských úřadů odmítá.

Zpráva o tom, že ruská bezpečnostní služba pomocí speciálního týmu zaútočila na Navalného, potvrdila předpoklady o tom, že za otravou známého opozičníka stojí ruské úřady. Společné pátrání novinářů pomocí analýzy různých mobilních dat mimo jiné ukázalo, že Navalného pronásledovali už od roku 2017. Sám Navalnyj byl od začátku přesvědčen, že za atentátem na něj stojí sám Vladimir Putin. „Jsem si naprosto jist, že Putin o tom věděl,“ řekl v úterý pro CNN.

Avšak ani zástupci Státní dumy, ani odborníci blízcí Kremlu, ani sám Putin se k novým detailům vyšetřování nevyjádřili. Mlčí také mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, který momentálně zrušil každodenní konference pro novináře. Jako důvod uvedl přípravu na velkou tiskovou konferenci Vladimira Putina, která by se měla uskutečnit tento čtvrtek.

Jako první se ke kauze vyjádřil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který odhalení investigativního týmu označuje za „zábavné čtení“ a rekonstrukci událostí považuje za směšnou. „Už jsme si zvykli na to, že USA a další západní země prostě vznášejí v médiích další obvinění proti Rusku, ať jsou to hackeři, anebo senzace o dvojím, či dokonce trojím otrávení Navalného,“ cituje Lavrova Interfax. Podle něj způsob podání podobných zpráv svědčí o absenci „jakýchkoli etických standardů a jakýchkoli dovedností normální diplomatické práce“ mezi západními partnery, stejně jako o neochotě dodržovat mezinárodní právní normy a zjišťovat fakta.

„Logika věci se zdá následující: prý jsme zjistili nové skutečnosti, které odhalily německé tajné služby o otrávení Navalného, ale Moskva už dva dny mlčí. Když mlčí, tak to znamená, že nese vinu. Škodlivost takového přístupu je podle mne zřejmá každému příčetnému člověku,“ uzavřel ironicky ministr zahraničí.

Moskva opakovaně popírá, že by se pokusila otrávit Navalného, a dodnes nevidí žádný důvod pro zahájení vyšetřování a trestního řízení. Již dříve v reakci na článek od britského listu Times, jenž se objevil ještě před zveřejněním výzkumu od Bellingcatu, šéf Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že noviny The Sunday Times jsou určeny „pro nedělní čtení v županu“, a celý článek označil za nesmysl. Hlavní toxikolog omské nemocnice, kde byl původně Navalnyj hospitalizován, Alexandr Sabajev považuje materiál britského listu a informaci o opakovaném pokusu otrávit Navalného za fikci a trvá na tom, že na Navalného oddělení měli přístup pouze zdravotníci. V případě Navalného podle jeho slov k žádné otravě nedošlo.

„Jasně. Kreml se rozhodl, jakou bude mít strategii. Ve skutečnosti nemohou nic říct. Naše fakta jsou železobetonová. S lístky a 8 důstojníky FSB, kteří mě pronásledovali poslední 4 roky, nic nenaděláš. Takže pořád budou opakovat, že ‚to je zábavné číst‘,“ reagoval Navalnyj na slova Lavrova na svém Twitteru.

Taktiku mlčení zvolila i místní média. Výsledky vyšetřování západního investigativního týmu veškeré ruské federální televizní kanály ignorují. Státní kanál Russia Today (RT) reagoval na vyšetřování aféry kolem otravy Navalného, ale jen částečně. Anglická verze webu zveřejnila několik materiálů o nových detailech kauzy. V jednom z nich se snaží vyvrátit argumenty představené západními médii, zatímco druhý článek odkazuje na video Navalného, v němž opakovaně, a tentokrát s odkazem na analýzu Bellingcatu, obviňuje z atentátu na svoji osobu ruskou službu FSB.

Nová porce komentářů a vysvětlení se podle některých médií očekává ve čtvrtek, kdy proběhne velká konference ruského prezidenta, na níž Putin tradičně hodnotí uběhlý rok. „Vymyslí Kreml do čtvrtka, co říct o otravě Navalného?“ ptá se svých čtenářů web Meduza.

Reklama

Doporučované