Hlavní obsah

Rusko vynáší do nebes svou vakcínu. Putin se jí ale ještě očkovat nenechá

Foto: Profimedia.cz

Ruská koronavirová vakcína Sputnik V.

Reklama

Rusko čím dál tím víc zaručuje bezpečnost a účinnost své protikoronavirové očkovací látky Sputnik V. Avšak šéf Kremlu ve frontě na očkování zatím není.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin počká na zveřejnění finálních klinických výsledků ruské vakcíny proti koronaviru a až poté se rozhodne ohledně očkování, řekl Putinův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov. „Hromadné očkování jsme zatím nezahájili. Je samozřejmostí, že se hlava státu nemůže zúčastnit očkování jako dobrovolník. To není možné,“ uvedl Peskov. Podle něj prezident nemůže používat necertifikovanou vakcínu.

Podle vicepremiérky Tatjany Golikovové masové očkování Rusů novou vakcínou začne v roce 2021 a bude dobrovolné, píší ruská média. Přípravek Sputnik V byl jako první protikoronavirová vakcína ve světě zaregistrován na začátku srpna, tedy ještě před zahájením třetí etapy klinických výzkumů, což vyvolalo ostrou kritiku odborníků.

Vakcína dosud prochází poregistračními testy, během nichž se plánuje očkování 40 tisíc dobrovolníků. Podle ruských médií více než 22 tisíc lidí již dostalo první dávku vakcíny, zatímco druhé vlny experimentálního očkování se zúčastnilo více než 19 tisíc lidí. Pro účinné očkování jsou totiž potřeba dvě dávky.

Ruské úřady v úterý také oznámily, že pro ruské občany bude vakcína zdarma, zatímco na mezinárodních trzích bude stát méně než 20 dolarů (asi 440 Kč). Šéf státního Ruského fondu přímých investic, který se na vakcíně podílí, již dříve uvedl, že Sputnik V bude výrazně levnější než jeho konkurence. Ruské vakcíny proti koronaviru budou mimo jiné zahrnuty do seznamu životně důležitých léků, citovala agentura Interfax ruského premiéra Michaila Mišustina.

Podobná oznámení přicházejí v době, kdy tvůrci slíbené ruské vakcíny oznámili zvýšení její účinnosti. Nově dosahuje Sputnik V účinnosti údajně až 95 procent, a tak je vyšší, než se předpokládalo dříve. „Předběžné výsledky na 42. den po první injekci (tedy 21. den po druhé injekci), kdy se u dobrovolníků již vytvořila trvalá imunitní odpověď, ukazují, že vakcína je z více než 95 % účinná,“ uvedli tvůrci vakcíny na sociálních sítích. Výsledky zveřejněné před několika týdny uváděly, že tvůrci vakcíny pracují jen s 91,4% účinností.

Vakcínové vítězství?

Rusko tak podle svých slov udržuje krok se západními výrobci. Před pár dny britsko-švédská farmaceutická společnost AstraZeneca oznámila, že jejich oxfordská vakcína může mít až zhruba 90procentní účinnost, a to bez jakýchkoli vážných vedlejších účinků. Firma Moderna uvedla, že její experimentální vakcína zatím dosahuje účinnosti 94,6 procenta, a vakcína společnosti Pfizer má až 95procentní účinnost.

Tým stojící za vývojem Sputniku uvádí, že žádné závažné nepříznivé účinky vyvolané vakcínou se zatím neobjevily. Avšak petrohradský web Fontanka ještě v srpnu prostudoval neveřejnou zprávu Gamalejova ústavu a zjistil, že 38 dobrovolníků, kteří se zúčastnili experimentálního očkování, mělo 144 vedlejších účinků. Podle některých moskevských dobrovolníků se po očkování nejčastěji projevují horečka, únava, bolesti hrudníku, nevolnost a bolest hlavy.

Vakcína Sputnik V nebo Gam-COVID-Vac, vyvinutá ústavem epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, je jednou ze dvou zaregistrovaných ruských očkovacích látek. Úřady již dříve schválily také vakcínu ze sibiřského střediska Vektor pod názvem EpiVakKorona. Podle šéfa Kremlu v brzké době přijde na řadu i třetí očkovací látka, o níž se zatím moc nemluví.

Reklama

Doporučované