Hlavní obsah

Ruský McDonald's musí používat tuzemské hranolky, českým univerzitám se daří a právník Sokol si nechtěl sundat opasek

Den očima Markéty Bidrmanové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Které události zaujaly ve čtvrtek 26. dubna Markétu Bidrmanovou?

Článek

Do Česka přichází projekt „Uprchlíci, vítejte“. Ten propojuje lidi na útěku se starousedlíky, kteří jim nabízejí střechu nad hlavou. Přímo u sebe doma! Žádat o ni smí jen lidé s uděleným azylem nebo v azylovém řízení. Bydlení může nabídnout každý: rodina i student. Jen musí vyhradit jeden volný pokoj. Cedule „vítač” či „sluníčkář” na dveřích je dobrovolná.

Známý český právník Tomáš Sokol měl konflikt s justiční stráží Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou. Ta ho na první pokus nevpustila do budovy. Při prohlídce u vstupu si odmítl sundat pásek. Měl to za ponižující. Jestlipak se pan Sokol o pásek handrkuje i na letišti?

Tři české univerzity uspěly v prestižním mezinárodním hodnocení. Mezi 53 vysokými školami z nových zemí Evropské unie vynikly:

Na čtvrté příčce Univerzita Karlova, brněnská Masarykova univerzita na sedmém místě a Univerzita Palackého v Olomouci, která skončila desátá. V čele žebříčku je Univerzita v Tartu z Estonska.

Smažené hranolky v restauracích McDonald's od Moskvy až po Murmansk budou od nynějška z ruských brambor. Používat místní brambory přiměly fastfood západní sankce proti Rusku. V případě hranolků totiž koncern spoléhal na mražené zboží z Nizozemska a Polska.

Dobrá zpráva z rovníkové Afriky: Goril je na světě dvakrát tolik, než se odhadovalo.

Časopis Science Advances otiskl studii, podle které čítá gorilí populace přes 360 000 jedinců. Pesimistické odhady přitom počítaly se zhruba 150 000. Přesto jsou gorily kriticky ohrožené. I proto, že samice rodí jen jednou za čtyři roky jedno mládě.

Reklama

Doporučované