Hlavní obsah

Rusové na noční oblohu vypustí novou „nejjasnější hvězdu". Zastíní i Venuši

Satelit Majak bude 14. července na palubě rakety Sojuz.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Astronomové projekt kritizují, protože na už tak světelně znečištěnou oběžnou dráhu přibude další zářící objekt.

Článek

Nejjasnějšími objekty na obloze jsou Slunce, Měsíc a Venuše. To by se ale mohlo brzy změnit. Ruský satelit Majak by mohl zářit dokonce jasněji než druhá planeta sluneční soustavy.

Za projektem Majak stojí Moskevská státní univerzita strojního inženýrství a podařilo se ho zafinancovat pomocí crowdfundingu. Cílem projektu je přilákat mladé lidi k vědě, a to pomocí nejjasnější „hvězdy” na noční obloze. Přispět má ale i k mapování možností, jak co nejefektivněji vyčistit oběžnou dráhu od zbytků satelitů, raket a dalšího odpadu.

Majak odstartuje na oběžnou dráhu 14. července na palubě rakety Sojuz. I když v nákladním prostoru zabere velikost malé krabice, na oběžné dráze se roztáhne v obří pyramidový reflektor o rozměru 16 metrů čtverečních.

Internetová stránka popularizující vědu IFLScience odhaduje, že Majak bude mít zdánlivou jasnost -3,6. Měl by tak o něco nižší jasnost než Venuše a podobnou jako Mezinárodní vesmírná stanice. Jiné odhady ale mluví až o hodnotě -10. Ruský satelit by tak byl třetím nejjasnějším objektem na obloze (měsíc v úplňku má pro porovnání zdánlivou jasnost -12,9).

Satelit bude odrážet sluneční světlo zpátky k zemi. Půjde ho tak i pomocí mobilní aplikace lehce najít na noční obloze. Menší radost mají ale z projektu astronomové, kterým jasný objekt na oběžné dráze bude bránit v pozorování vesmíru.

Reklama

Související témata:

Doporučované