Hlavní obsah

Růst případů a ponurá nálada. Britská vláda zvažuje odložit rozvolnění

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Očekávaný návrat Britů k normálu v podobě rozvolnění zbývajících protiepidemických opatření 21. června se kvůli šíření mutace delta podle vládních zdrojů možná bude muset odložit. Informuje o tom deník The Times.

Článek

Spojené království v pondělí zaznamenalo 5 683 nově nakažených covidem-19. To se při vzpomínce na vrchol druhé vlny, kdy byly denní počty nově nakažených zhruba desetkrát vyšší, může jevit jako málo. Oproti stavu z minulého pondělí jde ale o nárůst o 68 %.

Vědci se obávají, že kromě dosavadního rozvolnění hraje roli i tzv. mutace delta, která se původně označovala za tzv. indickou variantu koronaviru. Podle nejnovějších odhadů se šíří asi o 40 % rychleji než alfa, dříve tzv. britská varianta.

Mutace a jejich nová označení

Světová zdravotnická organizace (WHO) na konci května představila nový systém pro pojmenovávání různých variant koronaviru a dosavadní názvy nahradila písmeny řecké abecedy. Důvodem k takovému kroku byla snaha zjednodušit vědecké názvy a vyhnout se stigmatizaci jednotlivých zemí, kterým byly mutace připisovány kvůli prvotní detekci.

B.1.1.7 („britská mutace“) – alfa

B.1.351 („jihoafrická mutace“) – beta

P.1 („brazilská mutace“) – gama

B.1.617.2 („indická mutace“) – delta

Britský deník The Times s odkazem na vícero interních zdrojů píše, že ve vládě po včerejším brífinku s vědeckými poradci převládá směrem k plánovanému rozvolnění zbývajících restrikcí pesimismus.

Jednání jeden ze zdrojů popsal jako „ponuré“. Šéf vědeckých poradců Patrick Vallance spolu s epidemiologem a lékařským poradcem Chrisem Whittym mluvili o nebezpečí rychleji se šířící delta varianty i o riziku, že vakcína před ní bude chránit méně.

Kabinet nyní podle Timesů stále vážněji přemýšlí nad odložením poslední fáze rozvolnění 21. června. „Myslím, že by mohlo jít o zpoždění mezi dvěma týdny až měsícem,“ řekl deníku jeden ze zdrojů.

Odložení rozvolnění by mělo pomoct v tom, že všichni nad 50 let budou nejen plně naočkovaní, ale zároveň už uběhne dostatečně dlouhá doba na to, aby bylo očkování plně efektivní.

Oficiálně vláda zastává postoj, že zatím dostatečný důvod ke změně rozvolňovacího plánu nevidí a že klíčová budou data z dalšího týdne. Slovy mluvčího premiéra Borise Johnsona v dosavadních datech „není nic“, co by naznačovalo, že čtvrtá fáze uvolňování nemůže proběhnout v nejbližším plánovaném termínu.

„Vakcíny fungují“, říká ministr

Mutace delta už je v Británii dominantní. Co se týče účinnosti vakcíny, britská vláda je minimálně na venek optimistická. „Vakcíny fungují, musíme pokračovat v očkování,“ řekl ministr zdravotnictví Matt Hancock s odvoláním na data.

Z 12 383 případů indické varianty, které byly v zemi odhaleny k minulému čtvrtku, vyhledalo lékařskou pohotovost 464 nakažených a 126 z nich bylo přijato do nemocnice. Z toho bylo 83 lidí zcela neočkovaných. Očkovaní oběma dávkami skončili v nemocnici jen tři.

I Hancock nicméně připustil, že ochrana vakcín proti variantě delta je menší než u starších variant, pokud je člověk očkovaný jen jednou dávkou. Proto je podle něj „životně důležité“ pokračovat v podávání druhých dávek vakcín.

Účinnost vakcín proti variantě delta ale není známá. Odhad, že by mohla být méně účinnou, plyne zejména z přítomnosti problémové mutace, která je spojená s únikem před protilátkami.

Například nedávná studie provedená Institutem Francise Cricka publikovaná v časopise Lancet ukázala, že lidé očkovaní vakcínou od Pfizeru měli proti mutaci delta pětkrát méně protilátek v porovnání s alfou. Jaký to ale má efekt na nákazu a průběh, se ale neví.

V Británii už bylo jednou dávkou naočkováno přes 75 % populace, dvěma dávkami víc jak polovina.

Reklama

Související témata:

Doporučované