Hlavní obsah

Ruští separatisté používají při útocích na vládní cíle upravené drony

Svět bez obalu: Ruští separatisté používají na východě Ukrajiny při útocích na vládní cíle upravené drony.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Na frontě mezi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny panuje křehké příměří. Přesto dochází na některých místech k jeho porušení.

Článek

Proruští separatisté na Donbase na východní Ukrajině upravili běžně prodávané drony, aby s nimi mohli shazovat granáty na vládní cíle.

„Dron sledoval jednoho z našich velitelů, který uděloval rozkazy. Nesl granát a pokusil se ho zabít, ale jemu se podařilo uniknout,“ popisuje jeden z vojáků.

Komerční drony se používají hlavně na průzkum, ale separatisté je začali využívat i v boji. Ukrajinská vojenská charitativní organizace „Vraťte se živí“ uvádí, že dochází asi ke třem útokům drony za jeden den.

„Separatisté byli s drony nedávno velmi aktivní. Zdá se, že obdrželi finanční prostředky a mají dobré sponzory, kteří jim dodávají toto sofistikované vybavení. Efektivita dronů je pak závislá na zkušenosti a profesionalitě toho, kdo je ovládá,“ říká pracovník nadace.

„Uvnitř dronů je mnoho volného místa. Do těchto prostorů můžete umístit výbušniny. Ani expert tento trik neodhalí. Detonátor je umístěn uvnitř dronu, a když vyjmete baterii, tak to exploduje,“ říká expert na bojové drony.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované