Hlavní obsah

Poslanecké rvačky coby součást politiky. Jak je to ve světě?

Foto: Profimedia.cz

Snímek z bitky v tchajwanském parlamentu.

Reklama

aktualizováno •

Zcela výjimečný fyzický střet v Poslanecké sněmovně konsternoval odpoledne Českou republiku. V jiných zemích se ale poslanci perou tak často, že lze rvačky považovat za součást tamní politiky. Příkladem může být Tchaj-wan.

Článek

Hlučné potyčky, které někdy přejdou až do otevřeného násilí, jsou v tchajwanském parlamentu pravidelnou záležitostí na bázi „několikrát do roka“ a občas i „každých pár týdnů, či dokonce dnů“, píše BBC.

Běžné jsou pěstní souboje, trhání vlasů, házení plastových lahví nebo balonků či polévání se kelímky s vodou. Spolu s hlasitými protesty doplněnými zvuky klaksonů jde podle britské televize mnohdy o jediný zaručený recept opozice, jak zablokovat schválení některých zákonů. Když jim nestačí hlasy, rvačka zajistí alespoň to, že zákon nemůže plně fungovat a parlament projednávání zákona odloží.

Rvačkám obyčejně přihlíží i řada nezúčastněných, kteří jsou buď z tábora umírněnějších poslanců nebo zaměstnanců místní samosprávy, kteří na jednání musí být pro případ, že by se dělo něco jiného než hádky a boje. Tito jedinci podle BBC často využijí chvíle volna pro vyhledání místa na nejpohodlnějších gaučích v zadní části budovy, kde spí nebo pracují na svých telefonech. Opatrnější z nich jsou raději ve střehu a pečlivě se kryjí před potenciálním nebezpečím.

Loni v létě se situace při schvalování rozpočtu na dopravu vyhrotila až do té míry, že poslanci vzali židle a házeli je po sobě. Tento týden v úterý při dalším střetu zase opoziční zákonodárci shodili své soky z vládnoucí strany na zem a vypojili kabely od reproduktorů a zabránili tak projednání zákona.

I jinde se občas poperou

Abychom byli fér, musíme uvést, že rvačky v parlamentech nejsou zdaleka tchajwanskou záležitostí.

Takhle to například vypadalo v tureckém parlamentu, když se loni v březnu řešilo nasazení vojáků v severozápadní Sýrii. V Turecku poslanci pro ránu také nejdou daleko.

Jedna z nejdrsnějších rvaček se odehrála v roce 2016, kdy se poslanci tvrdě postavili proti návrhu zbavit zákonodárce trestní imunity.

Poměrně časté jsou bitky například i v hongkongském parlamentu, kde jde většinou o eskalaci protestů opozičních poslanců, kteří se v rámci oficiálních kroků cítí proti pročínskému táboru bezmocní, a tak přejdou k násilí.

Pro ilustraci přidáváme video z loňské květnové rvačky, která se strhla při volení předsedy parlamentu.

Ve výběru těch nejvyhrocenějších střetů v parlamentech napříč světem americké televize Fox News se umístily například i bitky v nepálském, jihoafrickém a gruzínském parlamentu.

Reklama

Doporučované