Hlavní obsah

S jazykovou bariérou jsme se vypořádali. Všichni víme, jaký hokej chceme hrát, říká trenér Sparty Krupp

Rozhovor s trenérem HC Sparta Praha Uwe Kruppem.Video: Karolína Bulisová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hokejovou Spartu vede do extraligy jako hlavní trenér Uwe Krupp. Legenda německého hokeje, která pomohla nastartovat národní tým a Eisbären Berlin vytáhla zpět mezi špičku německé ligy. Fanoušci Sparty teď od něj mají jasná očekávání - po dvanácti letech vrátit klubu mistrovský titul.

Článek

Spoustě lidí se se jménem Uwe Krupp spojí jeden moment - finále Stanley Cupu v roce 1996. Na jedné straně Florida, na druhé Colorado. Zápas šel za stavu 0:0 do prodloužení. Právě v něm se Krupp trefil a zapsal se navždy do historie NHL.

„Byl to nejvýraznější moment mojí kariéry a mého života. A i teď, když už uběhl nějaký čas, tak je to věc, kterou si lidé s mým jménem a mojí kariérou spojují," připustil Krupp.

Po ukončení hráčské kariéry se vydal na trenérskou dráhu. Od roku 2005 vedl německý národní tým. Reprezentaci, která na mistrovství světa bojovala na hraně sestupu. V roce 2010 na domácím šampionátu v Kolíně nad Rýnem ji dovedl k tehdy historickému úspěchu.

„Myslím, že jako trenér jsem pyšný na více věcí. Například mistrovství světa v roce 2010 jako trenér německého národního týmu, když jsme došli do semifinále. To byla skvělá zkušenost," vzpomínal Krupp.

Právě érou Kruppa se nastartovala nová éra německé reprezentace. Nyní v jejím čele stojí Marco Strum a na olympijských hrách dovedl své svěřence až k stříbrné medaili.

Kruppovi se dařilo i u Eisbären Berlin. Tým vytáhl znovu do čela německé DEL ligy. S týmem opakovaně došel do finále. A přesně to se teď od třiapadesátiletého kouče čeká i v největším českém týmu. Sparta na titul čeká už dlouhých 12 let. Poslední sezona jí vůbec nevyšla, skončila až na desátém místě.

Video: Změny pravidel, tresty pro fanoušky a objeví se Jágr? Šéf extraligy promluvil o novém ročníku.

Změny pravidel, tresty pro fanoušky a objeví se Jágr? Šéf extraligy Řezníček promluvil o novém ročníku.Video: Adam Sušovský

Vedení týmu v čele s Petrem Břízou se proto rozhodlo v českém prostředí k neobvyklému kroku - trenérovi ze zahraničí. Ačkoliv má za sebou Krupp skvělé výsledky, objevovaly se hlasy, zda nebude problém s jazykovou bariérou. Přeci jenom Krupp mluví německy a anglicky. Jenže ne všichni hráči v týmu mají nejlepší znalosti cizích jazyků.

„Myslím si, mám za to, že jsme se s jazykovou bariérou za osm týdnů dobře vypořádali. Všichni hráči mluví alespoň trochu anglicky. Komunikace na ledě se od prvního týdne hodně zlepšila. Některým trvalo delší dobu všechno pochopit, ale osm týdnů je dlouhá doba. Myslím, že teď už každý hráč ví, jak chceme hrát," popsal Krupp komunikaci v klubu.

Česky by se rád učil, zatím ale neměl příliš času. „Zatím jsem se bohužel zasekl u běžných zdvořilostních frází, které umím. Doteď jsem měl jako prioritu hokej a neměl jsem tolik času se věnovat češtině."

A hokeji se Krupp přes léto věnoval pořádně. Se Spartou ovládl Mountfield Cup v Hradci Králové, následně i dobře obsazený turnaj ve Štýrském Hradci. Jenže zkušený trenér ví, že z výsledků v přípravě nemůže čerpat přehnané nadšení.

Video: Jaké osobnosti by vám v novém ročníku extraligy neměly uniknout.

Jaké osobnosti by vám v novém ročníku extraligy neměly uniknoutVideo: Karolína Bulisová

„Vždycky je to dobré, když se vyhrává. Je to pozitivní pro náladu v týmu a pro atmosféru. Ale zároveň víme, že šlo jen o přípravné zápasy. Na turnaji v Hradci jsme měli štěstí, že jsme vyhráli. Ale teď na posledním turnaji v Rakousku ve Štýrském Hradci byly dobré týmy a dobré zápasy. Jak jsem řekl, myslím, že je lepší tyhle zápasy vyhrát, než na obou turnajích prohrát. Ale trošku potlačuji optimismus," zhodnotil přípravu hlavní trenér Sparty.

Sparta v posledních letech zakládala tým na starších hráčích, kteří přišli na jednu, dvě sezóny. Plánem Kruppa je zapojit do kádru i mladší hráče. Přípravu s A týmem absolvovali Lukáš Rousek nebo Tomáš Pšenička. A Krupp počítá s tím, že v týmu budou pevnou součástí.

Stejný plán má i pro navrátilce Daniela Přibyla. Hráče, kterému nevyšlo angažmá v zámoří a který doufá, že ve svém domovském klubu znovu nastartuje kdysi dobře rozjetou kariéru. „Je to kluk z Prahy, hokejově tu vyrostl. Je pro nás hodně důležitým hráčem," popsal jeho úlohu Krupp.

Téma, o kterém ale trenér Sparty mluví s respektem, jsou cíle pro právě začínající sezonu. Sám tuší, že ze strany fanoušků jsou na něj kladeny nejvyšší nároky. „Až za sebou budeme mít 13 zápasů a budeme mít odehraný zápas s každým, tak bude prostor zhodnotit silné a slabé stránky našeho týmu. Potom teprve uvidíme, jak si v lize stojíme."

Sparta začíná extraligu doma zápasem proti Hradci Králové. Na Mountfield Cupu s ním prohrála 4:5 po prodloužení. Teď doufá, že si vzájemné skóre vylepší.

Reklama

Související témata:
Krupp

Doporučované