Hlavní obsah

S kůrovcem jsem nic nepodcenil. A proč jdou jenom po mně? ptá se bývalý ředitel státních lesů

Daniela Szóráda, bývalého ředitele Lesů ČR, policisté podezírají, že podcenil kůrovcovou kalamitu.

Reklama

Seznam získal vyjádření Daniela Szóráda, bývalého ředitele Lesů ČR, kterého policie vyšetřuje kvůli podezření, že podcenil kůrovcovou kalamitu.

Článek

Jméno bývalého ředitele Lesů České republiky Daniela Szóráda je dosud jediným konkrétním důvodem, proč policisté z Národní centrály boje proti organizovanému zločinu ve čtvrtek navštívili kanceláře v budově Ministerstva zemědělství a také v sídle zmíněné státní společnosti.

Podle dokumentů, které citovaly Lidové noviny, policie podezřívá bývalého ředitele státních lesů z neobvyklého zločinu: podle vyšetřovatelů záměrně na svém někdejším postu zanedbal řešení kůrovcové kalamity a způsobil tím škodu za více než dvě miliardy.

Szórád to v rozhovoru pro Seznam zcela odmítl.

„Udělal jsem v životě určitě spoustu chyb. Ale odmítám, že bych se jakýmkoli způsobem podílel na organizování zločinu. A že bych z něj měl mít nějaké benefity, to už považuju za úplně absurdní,“ řekl Szórád.

Podle informací Lidových novin pracují dektektivové s verzí, že Szórád úmyslně rozpustil rezervní fond státního podniku určený na neočekávané a nenadálé investice – třeba právě na řešení kůrovcové kalamity. Na likvidaci škod si pak podnik musel vzít údajně nevýhodný úvěr. Ředitel tak mohl způsobit škodu až 2,4 miliardy.

„Daniel Szórád nerozhodl o žádných efektivních opatřeních, jejichž prostřednictvím by se zabránilo šíření kůrovců do dalších porostů,“ cituje deník patřící dříve Andreji Babišovi a dnes uložený ve svěřenském fondu jeden z dokumentů souvisejících s vyšetřováním.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zatím exředitele neobvinili. Daniel Szórád je tedy vedený pouze jako podezřelý.

Seznamu řekl, že by rád vše veřejně vysvětlil, avšak nyní je v pozici, kdy musel policistům podepsat dokument, že nebude poskytovat žádné informace.

„Bohužel se k tomu teď nemůžu vyjadřovat, protože bych si tím mohl způsobit další problémy,“ uvedl Daniel Szórád pro Seznam.

Každopádně popírá, že kůrovcovou kalamitu zanedbal.

Toto pochybení mu mimo jiné vytkl někdejší ministr zemědělství v Babišově první vládě Jiří Milek, který ho před rokem odvolal.

Daniel Szórád teď nad svou pozicí podezřelého připomněl, že kůrovec zabíjí stromy i jiných vlastníků – a také za to není nikdo vyšetřován.

„Sám si kladu otázku, kdo je tady zodpovědný za stav jiných lesů než státních. Tedy obecních, vojenských nebo církevních,“ podivil se bývalý šéf Lesů ČR.

Kůrovec v Česku neničí jen hospodářské lesy, ale mění ráz i v zámeckých a městských parcích. Některé v budoucnu možná úplně zlikviduje.Video: Seznam Zprávy

Sedmačtyřicetiletý Szórád nastoupil do vedení Lesů ČR, strategického podniku s mnohamiliardovým majetkem, na základě konkurzu v roce 2014.

Ministerstvo zemědělství, pod nějž Lesy ČR patří, tehdy vedl Marian Jurečka z KDU-ČSL. Szórád předtím pracoval například na vysokém manažerském postu pro nábytkářskou společnost IKEA v Polsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované