Hlavní obsah

S Martou Jandovou v Berlíně. Jsem spíš Evropanka než Češka, tvrdí zpěvačka, která žila 16 let v Německu

Ukázka z pořadu Moje místa: Co miluje Marta Jandová v Berlíně a jak se jí žilo v Německu?

 

Reklama

V Berlíně se Marta Jandová cítí jako doma, několik let tu měla zkušebnu její kapela, dodnes tam stále jezdí. „Nejradši cestuju vlakem, nejoblíbenější místo je pro mě jídelní vůz,” tvrdí zpěvačka.

Článek

„Na Berlíně se mi líbí, že je to kosmopolitní město s úžasným mixem lidí,” tvrdí Marta Jandová, která se v Německu jako jedna z mála Češek prosadila i v showbyznysu. „Byly doby, kdy mě lidi poznávali na ulici, i když je to už dávno pryč. Své kapele jsem tehdy obětovala opravdu všechno, dnes jsem především maminka,” vzpomíná zpěvačka na nejlepší časy své kariéry.

Když do Německa přijela jako osmnáctiletá za přítelem, neuměla vůbec jazyk. Brzy se ale naučila jazyk natolik, že německy nejen zpívala, ale dokonce moderovala i vlastní pořad Neo Music. „Byly to největší nervy mého života, ale úžasná zkušenost. Dodnes si pamatuji, když jsem jela na konkurz právě do Berlína a lidem z televize se líbilo, že jsem ukecaná,” vzpomíná Marta.

„Sice jsem o ni měl zpočátku strach, ale myslím, že udělala dobře a má za sebou opravdu skvělou kariéru,” vzpomíná její otec Petr Janda na Martiny začátky v cizí zemi. I když se Marta později usadila v Česku, se svým současným manželem Miroslavem Vernerem zkoušela znovu žít v Německu, když tam dostal jako lékař práci v nemocnici. „Po třech měsících jsme se stěhovali zpět do Prahy,” vzpomíná zpěvačka s tím, že se jim tentokrát stýskalo po domově. Do zahraničí ji to přesto pořád táhne. „Nevnímám úplně hranice, cítím se jako Evropanka,” vysvětluje.

Jak vzpomíná na své začátky v Německu? Kde to má v Berlíně nejradši? A jak moc její život změnilo narození dítěte? Dozvíte se v dalším díle pořadu Moje místa, který jsme natáčeli v Berlíně.

Šestiminutový úryvek si můžete pustit v úvodu článku, celý pořad, který má 26 minut, naleznete níže.

Moje místa: Tam, kde žije a tvoří zpěvačka Marta Jandová.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované