Hlavní obsah

Smrtící plísně jako doprovod covidu se objevily i v Evropě, varují vědci

Foto: Profimedia.cz

Pacient napojený na ventilátor (ilustrační snímek).

Reklama

Nebezpečné a smrtící plísňové infekce se objevily u pacientů s kritickým průběhem covidu-19. Hrozba už se dle vědců netýká pouze Indie, ale je rozšířená globálně a může postihovat i evropské země.

Článek

Plísně jsou všudypřítomné a v normálním případě pro člověka neškodné. Nacházejí se v půdě, vodě, vzduchu, fekáliích ale i v lidské kůži. Problém může nastat při oslabení imunitního systému, které způsobuje nemoc, vrozené podmínky nebo věk. V tomto případě se člověk stává mnohem zranitelnějším vůči mikroskopickým organismům.

K vytvoření ideálního prostředí pro šíření těchto infekcí vede covid-19 a jeho léčba, tvrdí doktor Tom Chiller z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, který se specializuje na mykotická onemocnění. Kombinace oslabených plic a imunitního systému a dobrých i špatných bakterií vyhubených antibiotiky dělají z kriticky nemocných pacientů vhodné terče pro plísně.

Turecko ode dneška ruší téměř všechna zbylá covidová omezení

Plísňové onemocnění mukormykóza, přezdívané „černá houba“, se minulý měsíc alarmujícím způsobem rozšířilo v covidem silně postižené Indii. Tato nemoc zde dosahovala už před pandemií sedmdesátkrát vyšších hodnot než jinde na světě. Nejméně 90 lidí, kteří se vyléčili z covidu-19, v Indii zemřelo na mukormykózu a někteří indičtí zdravotničtí experti dokonce volali po vyhlášení epidemie tohoto onemocnění.

Vědci nyní přišli s tím, že u hospitalizovaných pacientů s covidem-19 se objevily i další plísňové infekce způsobené patogeny, jakými jsou plísně a kvasinky Aspergillus a Candida auris. Zejména běžné plísňové onemocnění aspergilóza, které se často vyskytuje v kombinaci s chřipkou, bylo celosvětově pozorováno u pacientů s kritickým průběhem covidu-19. Tato nemoc se šíří od Spojených států amerických přes Velkou Británii a Francii až po Pákistán a Indii.

Evropa je na prahu nové vlny covidu. Riziko zhoršuje i fotbal, varuje WHO

„V zásadě platí, že čím více jsou plíce poškozeny, tím větší je pravděpodobnost plísňové infekce,“ tvrdí doktor Darius Armstrong-James z Královské univerzity v Londýně. Plísňové infekce jsou podle něj daleko nebezpečnější než bakteriální infekce. Nejenže se mnohem hůře diagnostikují a léčí, ale jsou také smrtelnější.

Aspergilóza je na rozdíl od mukormykózy daleko hůře pozorovatelná. Zatímco pacienti trpící nemocí přezdívanou „černá houba“ vypadají na první pohled velmi špatně, na obličeji mají černé skvrny, přicházejí o oči a potřebují velkou operaci, pacienti s aspergilózou jsou „pouze“ připojeni na ventilátor s plícemi už poškozenými covidem-19 a jejich smrt se poté přičítá také onemocnění způsobenému koronavirem.

Podle Chillera může být aspergilóza stejně smrtelná jako mukormykóza a může na ni zemřít až polovina nakažených lidí. Rizikové je to zejména u covidových pacientů na jednotce intenzivní péče. „Je důležité mít plísňová onemocnění na paměti,“ upozorňuje Chiller. „Pokud o nich nebudete přemýšlet, tak je nedokážete diagnostikovat, nebudete je léčit a nezachráníte životy.“

Reklama

Související témata:

Doporučované