Hlavní obsah

Saakašvili požádal Zelenského, aby mu vrátil ukrajinské občanství

Gruzínský exprezident Saakašvili se chce vrátit na Ukrajinu.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Bývalý gruzínský prezident a gubernátor ukrajinské Oděsy Michail Saakašvili požádal nově zvoleného ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby mu vrátil ukrajinské státní občanství. Píše o tom ukrajinský tisk. Saakašvili byl loni z Ukrajiny vyhoštěn po sporu s dnes už bývalým prezidentem Petrem Porošenkem. Po dubnových volbách dal najevo, že by chtěl Zelenskému radit.

Článek

Saakašvili, který na Ukrajině studoval a ovládá jazyk, občanství obdržel v roce 2015 a pak rok zastával funkci gubernátora Oděské oblasti. Později se ale s Porošenkem nepohodl a kvůli údajnému pochybení při podání žádosti o občanství mu byla ukrajinská státní příslušnost odejmuta. V únoru 2018 byl za dramatických okolností vyhoštěn ze země. Nyní žije v nizozemském exilu.

V průběhu kampaně před dubnovými prezidentskými volbami prohlásil jejich pozdější vítěz Zelenskyj, že Saakašviliho považuje za skvělého diplomata, který by byl schopen zastávat významnou pozici v ukrajinské vládě. Dodal, že ukrajinské občanství by mu mělo být obnoveno. Počátkem května Saakašvili podle agentury Unian řekl, že by se chtěl stát poradcem nově zvolené hlavy státu.

O vrácení ukrajinské státní příslušnosti Saakašvili požádal Zelenského dopisem, uvedl dnes kyjevský tisk. V dopisu údajně píše, že o občanství přišel v rozporu s ukrajinskou ústavou a normami mezinárodního práva. Na Ukrajině prý nestojí o žádné funkce.

Reklama

Související témata:

Doporučované