Hlavní obsah

Sardinie bojuje proti turistům, kteří si berou písek z pláží

Foto: Pxhere

Ilustrační snímek.

Reklama

Loni úřady na Sardinii turistům zabavily pět tun písku. „Brát si s sebou písek, oblázky nebo mušle představuje pro tamní ekosystém vážný problém,“ varuje například německá ambasáda.

Článek

Úřady na Sardinii bojují proti turistům, kteří si z tamních pláží odvážejí na památku písek, což poškozuje životní prostředí tohoto italského ostrova. Naposledy uložily pokutu 1032 eur (přes 26 000 korun) jednomu návštěvníkovi z Británie, jehož policisté dopadli s plastovou lahví plnou písku z pláže u města Olbia na severovýchodě ostrova. Píše o tom na svém webu britský deník The Daily Telegraph.

Na světě dochází písek:

Video: Johana Trešlová, AP

Loni podle něj úřady turistům takto zabavily pět tun písku. Německá ambasáda v Římě návštěvníky z Německa před krádežemi písku dokonce varovala. „Sardinie má jedny z nejkrásnějších pláží v Itálii, ale brát si s sebou písek, oblázky nebo mušle představuje pro tamní ekosystém vážný problém. Zákon to zakazuje. Můžete dostat pokutu od 500 do 3000 eur. Nechte písek tam, kde má být,“ napsalo velvyslanectví na svém Facebooku.

Proti těmto praktikám zahájil kampaň i Světový fond na ochranu přírody (WWF). Jeho heslem je „Plážoví zloději - brát písek je krádež“. Celníci na mezinárodních letištích na Sardinii pravidelně turistům prohlížejí zavazadla.

Reklama

Doporučované