Hlavní obsah

Saúdské Arabky bojují za právo řídit. Jsou poslední na světě, kdo za volant nesmí

Ženy v Saúdské Arábii stále nemohou řídit.

 

Reklama

Saúdské Arabky jsou jedinými ženami na světě, které ještě nemohou usednout za volant. V tichosti se procházejí po ulicích a natáčejí se. Chtějí tak ukázat, jak by jim auta život zjednodušila a zpříjemnila.

Článek

Arabské aktivistky začaly využívat sociální média k šíření svých myšlenek. Na internetu se objevují videa, ve kterých ženy mlčky chodí po ulicích nebo jezdí na kole. Chtějí tak prosadit své právo řídit automobil.

Oficiální zákaz řízení Saúdské Arabky nemají. Stát jim ale povolení zkrátka nevydává. Mnohé Arabky získávají řidičský průkaz v cizině, ale domácí policisté ženy za volantem netolerují. Když je policie při řízení přistihne, zadrží je. Ženy pak musí podepsat závazek, že již znovu řídit nebudou. Jinak jim hrozí zatčení nebo pokuta. Od policie si je musí vyzvednout mužský poručník – například otec nebo manžel.

Nemám ráda zadní sedadlo.

Omezení představuje překážku v běžných činnostech. V saúdských metropolích jako je Rijád a Džidda jsou auta nezbytností. Nákupní centra se nacházejí na okrajích měst a pěší chůze je kvůli velkému vedru nesnesitelná.

Aktivistky své příspěvky na Twitteru podporují hashtagy „ženy k řízení“ nebo „stop zotročování saúdských žen“.

Reklama

Doporučované