Hlavní obsah

Sazeničkou za příští les. Do obnovy se může naráz v jeden den zapojit každý

Pomozte obnovit české lesy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lesy se potýkají s kalamitou, jakou české lesnictví nepamatuje. I proto se společnost Lesy České republiky rozhodla uspořádat Den za obnovu lesa. Každý se může zapojit 19. října vysazením třeba jediné sazeničky.

Článek

V sobotu 19. října bude na čtrnácti místech Česka připraveno 800 lesníků, kteří se budou věnovat veřejnosti. „Půjde o místa, která je potřeba zalesnit. Zároveň je zde potřeba uklidit, opravit oplocenky, je potřeba uklidit klestí, které se tam nachází po kalamitní těžbě,“ říká mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Hlavním smyslem akce je projevit zájem o obnovu lesa a o nový les. O to, jaké lesy vysazujeme a v jakých lesích budou chodit naše děti, vnuci, pravnuci. „Nejde nám o žádná kvanta lidí, nejde o žádné dostihy. Jestli na jedno místo přijdou dva tisíce lidí nebo pět set lidí, na tom vůbec nezáleží. Skutečně chceme jen vybudit veřejnost, aby projevila zájem o lesy,“ uvedla Eva Jouklová.

Na místě si každý může vysadit sazenici a tím se na tvorbě lesa podílet. Sázet se budou zejména listnaté dřeviny, jako jsou buky, lípy, javory, ale samozřejmě i jehličnany, převážně borovice.

„To, že hynou smrky, není proto, že to naši předci neodhadli. Ale oni měli dobrý záměr, protože v té době byla velká poptávka po smrkovém dřevě a hlavně bylo jiné klima, kdy se smrkům dařilo,“ říká mluvčí Lesů ČR.

Podrobnosti v úvodním videu. Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované