Hlavní obsah

Schůze kvůli bourání Libeňského mostu zkrachovala, ANO jedná o vypovězení koalice

Tisková konference primátorky Krnáčové (ANO) o situaci v pražské koalici.Video: ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zástupci hnutí ANO tvrdí, že byla ze strany Trojkoalice porušena koaliční smlouva, a jednají o tom, zda ji mají vypovědět.

Článek

Jednání pražského zastupitelstva, kde se mělo rozhodovat o tom, zda bude zbourán Libeňský most, zkrachovalo.

Kvůli hádkám, kdy má být do programu toto téma zařazeno, se nepodařilo schválit program jednání.

Podpořilo ho pouze 30 ze 65 zastupitelů.

Debakl jednání vyvolal napětí v pražské koalici, protože mezi těmi, kdo nehlasovali pro program schůze, byli i zástupci koaliční Trojkoalice. Podle informací Seznamu již jednal klub zastupitelů ANO o tom, zda koaliční dohodu kvůli čtvrtečnímu jednání nevypovědět. Nakonec tuto variantu ale nepodpořili.

„Byli jsme svědky bezprecedentního postupu při diskusi ze strany pana Čižinského, úmyslně blokoval program, tím došlo k porušení koaliční smlouvy,“ prohlásila primátorka Adriana Krnáčová na tiskové konferenci (ve videu nahoře).

Video: Rozhovor s radní Petrou Kolínskou

Rozhovor s Petrou Kolínskou.Video: Seznam Zprávy

Zastupitelé se přeli o to, na který bod jednání bude zařazeno téma Libeňského mostu, jež má být podle městské rady zbourán a na jeho místě postaven nový.

Zástupci vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) původně chtěli téma mostu zařadit až na pozdní odpoledne. Na návrh opozičního zastupitele Ondřeje Martana (ODS) jej ale nakonec zastupitelstvo odhlasovalo jako první bod jednání.

Nelíbilo se to zastupiteli a starostovi Prahy 7 Janu Čižinskému (KDU-ČSL/Trojkoalice), který proti schválení programu hlasoval. Po sporech, zda si jako poslanec může vzít slovo v průběhu hlasování, nakonec zastupitelé program neschválili. Čižinský svůj postoj hájil tím, že brzké zařazení materiálu znemožní obyvatelům přijít na jednání zastupitelstva.

Video: Proč nebourat Libeňský most? 

Šéf památkářů říká, že most mezi Libní a Holešovicemi má architektonickou hodnotu.Video: Jaroslav Kejzlar, Seznam Zprávy

Zástupci hnutí ANO tvrdí, že tím byla ze strany Trojkoalice porušena koaliční smlouva a budou chtít o tom s koaličním partnerem jednat.

Reklama

Doporučované