Hlavní obsah

Sebevražedný atentáník chtěl zabít generála. Za oběť mu padlo minimálně patnáct lidí včetně civilistů

Exploze zasáhla nejméně patnáct lidí - vojáky i civilisty.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Exploze měla zasáhnout konvoj velících důstojníků. Obětmi teroristického islámského hnutí se ale stali především civilisté a vojáci.

Článek

Výbuch nálože v automobilu zabil v somálské metropoli Mogadišu nejméně 15 lidí, převážně civilistů. Nový šéf somálské armády Mohamed Ahmed Džimale, který byl právě uveden do úřadu a jehož konvoj jel kolem, sebevražedný útok u areálu ministerstva obrany přežil. Uvedla to somálská policie. K odpovědnosti za útok se přihlásila místní teroristická skupina Šabáb.

Výbuch zasáhl projíždějící minibus a zcela jej zničil. Počet obětí se tak může ještě zvýšit, řekli agentuře Reuters vojenští činitelé. Podle nich exploze zabila všechny cestující v minibusu. Jejich přesný počet není znám. Zdroje agentury AP uvedly, že mezi oběťmi bylo pět vojáků, zbytek byli civilisté.

Po explozi vojáci zahájili palbu do vzduchu, aby rozptýlili shromážděný dav. Nad místem výbuchu se podle AP vznášel hustý oblak kouře. Mluvčí starosty Mogadiša řekl, že výbuch zasáhl dva plné minibusy a nikdo nepřežil.

V Somálsku operuje hnutí Šabáb, které je napojeno na světovou teroristickou síť al-Káida a usiluje o svržení prozápadní vlády a zavedení islámského práva šaría. Somálský prezident Mohamed, který je v úřadu od února, tento týden vyhlásil příslušníkům hnutí válku. Zavedl rovněž nová bezpečnostní opatření, jejichž součástí bylo nahrazení řady vysoce postavených zaměstnanců somálské policie, armády a zpravodajských služeb včetně jmenování nového šéfa ozbrojených sil.

Reklama

Související témata:

Doporučované