Hlavní obsah

Šéf celníků: „Kvůli EET a hazardu nemáme lidi na boj s padělky"

Ani s dvěma stovkami nových lidí nestíhají celníci všechno. Museli polevit v kontrole padělků, říká jejich šéf Martin Poulíček.

 

Reklama

Celní správa má nové pravomoci - od prosince loňského roku kontroluje EET a od ledna pak i nelegální hazard. Nemá na to ale dostatek lidí a tak musela polevit jinde. Třeba v boji s padělky.

Článek

V loňském roce čeští celníci zabavili padělky za více než 600 milionů korun. Nejčatěji šlo o boty, elektroniku, hračky, ale i léky.

„Odvíjí se to od poptávky. Ve chvíli, kdy je něco poptáváno, tak ta snaha padělat to je, protože ten padělek samozřejmě vyjde levněji a ti lidé mají tendenci si to kupovat, byť ta kvalita je velmi nízká, někdy úplně mizivá," vystvětluje generální ředitel Milan Poulíček z generálního ředitelství cel s  tím, že zatímco dříve celníci padělky nacházeli hlavně na tržnicích, dnes se přesouvají na internet.

„Je to nabídka od různých prodejců, kteří jsou vesměs anonymní, je složité  je dohledat," dodává Poulíček.

Jestli budou celníci v hledání padělků stejně úspěšní i letos, je otázka. Tuto činnost totiž museli „odsunout na druhou kolej" kvůli EET a hazardu. „Ty zkušenější pracovníky jsme přesouvali do hazardu," říká Poulíček. „Bohužel je to na úkor právě toho výkonu v oblasti padělků a podobných věcí."

Zkontrolovali jsme asi 1500 podnikatelů kvůli EET, našli jsme 200 chyb, říká šéf celníků.

Reklama

Doporučované