Hlavní obsah

Šéf Facebooku prostě umí. Firmu mu bojkotují, ale jeho bohatství roste

Foto: Flickr.com - Anthony Quintano

Mark Zuckerberg založil sociální síť Facebook v roce 2004 a v současnosti vlastní 13% podíl ve společnosti.

Reklama

Jmění zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga má hodnotu 100 miliard dolarů. Už jen Jeff Bezos a Bill Gates přesáhli hranici 100 miliard dolarů. Zuckerberg za tento úspěch vděčí pandemii, ale i nově uvedené službě Instagram Reels.

Článek

Mark Zuckerberg, zakladatel a generální ředitel společnosti Facebook, se dostal do nejexkluzivnějšího kruhu bohatých. Jeho majetek má v současnosti větší hodnotu než 100 miliard dolarů a pouze další dva lidé tuto metu překonali – Jeff Bezos a Bill Gates. Zuckerbergův úspěch potvrdil miliardářský index od Bloombergu, kde tvůrce Facebooku obsadil třetí příčku.

Ve středu Facebook spustil přídavek Reels do sociální sítě Instagram, která Facebooku patří. Jde o přímou konkurenci aplikace TikTok, s níž by rád skoncoval americký prezident Trump. Ve čtvrtek večer Trump podepsal výkonné nařízení (z angl. executive order) o zákazu TikToku v USA, což vydání Reels nepochybně pomohlo.

Perfektní chvíle

„Pro vydání vylepšení na Instagramu to vytvořilo téměř perfektní podmínky,“ řekl pro CNN Joe Gagliese, generální ředitel marketingové firmy Viral Nation. Trump dal čínské společnosti ByteDance (vlastník TikToku) 45 dní na to, aby prodala svůj byznys americké firmě. Pokud se toto povede, může aplikace dále fungovat na území Spojených států. TikTok nyní jedná s Microsoftem o případné koupi.

Facebooku den po představení Reels povyskočily akcie o více než šest procent. Zuckerberg ve společnosti stále drží 13% podíl, a tak se jeho jmění rázem rozrostlo na 100miliardovou hranici.

Inspirovaný Instagram

Instagram Reels jsou téměř věrnou kopií TikToku. Uživatelé mohou vytvářet 15sekundová videa, v nichž na předváděcí akci tancovali i nahrávali krátké skeče. Podobně již Instagram imitoval aplikaci Snapchat v roce 2016, kdy do své aplikace přidal službu Stories. O osm měsíců později již Instagram Stories předčily počtem uživatelů původní Snapchat.

„V minulosti jsme uznali, že se necháváme inspirovat ostatními společnostmi,“ řekl na předváděcí akci Reels Vishal Shah, šéf produktového oddělení ve společnosti Instagram.

Generální ředitel TikToku, Američan Kevin Mayer, označil Reels za „další okopírovaný produkt“ v tiskovém prohlášení na konci července. Mayer v něm taktéž ujišťuje, že TikTok není nepřítelem pro americké občany.

Týden před spuštěním Reels i Facebook vydal svou zprávu o příjmech. Díky velké poptávce při pandemických opatřeních evidoval Facebook 2,7 miliardy aktivních uživatelů. Oproti minulému roku jde o 12% zlepšení. Pokud se počítají uživatelé ze všech platforem vlastněných Facebookem, vyskočí počet uživatelů až na tři miliardy.

Společnost také zaznamenala rekordní tržby, a to téměř 60 miliard dolarů, což představovalo růst o 11 procent - a to navzdory inzertnímu bojkotu ze strany některých velkých amerických firem kvůli údajnému nepotírání dezinformací.

Třetina ekonomiky USA

Od počátku roku se cena akcií společnosti zvýšila o téměř 30 procent, díky čemuž si Zuckerberg mohl připsat ke svému jmění dalších 22 miliard dolarů. Premiantem ve vydělávání je ale tento rok Jeff Bezos, který zvýšil své jmění o neuvěřitelných 75 miliard dolarů.

Po dobu pandemie, když se celý trh hroutil, získali technologičtí giganti na síle. Podle britské BBC má pět největších technologických firem v USA, tedy Apple, Amazon, Alphabet, Facebook a Microsoft, tržní ocenění v hodnotě 30 procent HDP Spojených států. Oproti roku 2018 se podíl téměř zdvojnásobil.

Firma Apple by v nejbližších dnech mohla překonat mytickou hranici tržního ocenění dvou bilionu dolarů jako vůbec první firma, jak si všímá web The Guardian.

Technologičtí giganti u výslechu

Jeff Bezos z Amazonu, Tim Cook z Applu, Sundar Pichai z Alphabetu i Mark Zuckerberg z Facebooku minulý měsíc vystoupili na půdě amerického Kongresu, aby vysvětlili praktiky svých firem. Podobné slyšení absolvoval Zuckerberg již v roce 2018, pro americké politiky ale skončilo debaklem, když se ukázalo, že téměř nerozumí fungování společnosti, jak píše web The Atlantic.

Ze svých chyb se již poučili a na šéfy útočili kvůli monopolnímu chování jejich firem mnohem efektivněji než v minulosti. Tentokrát dokázali politici zahnat ředitele firem do úzkých, když například Jeff Bezos přiznal monopolní jednání jeho společnosti.

Reklama

Doporučované