Hlavní obsah

Šéf FBI má vlastní hlavu a může rozhodnout souboj Trumpa s Clintonovou

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Rozhovor s Danielem Anýžem o souboji Clintonová - Trump (nezkrácený rozhovor s ním najdete na konci tohoto článku)

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Současný ředitel americké FBI donedávna podporoval republikány. Ze strany sice vystoupil, i přesto může Trumpovi pomoct do Bílého domu. Možná ale porušil zákon.

Článek

Ve vysoké americké politice platí, že šedesát dní před volbami se potenciálně citlivé kauzy otevírají až po konzultaci vedení FBI spolu s ministerstvem spravedlnosti. Nebo se neotevírají vůbec, aby federální úředníci nemohli díky svému postavení volby ovlivňovat. Na to dokonce existuje tzv. „Hatch act", federální zákon z roku 1939.

James Comey, šéf FBI, toto pravidlo, a možná i zákon, porušil. Povolení k veřejnému znovuotevření e-mailové kauzy nedostal. To, čím opakovaně Donald Trump útočí na svou demokratickou protikandidátku, ale může nakonec Clintonové zlomit vaz.

Poslední průzkumy

Americký miliardář Donald Trump týden před prezidentskými volbami dotahuje v průzkumech veřejného mínění ztrátu na demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Podle posledního průzkumu deníku Washington Post a televize ABC, který se uskutečnil minulý týden, ztrácí republikánský uchazeč o Bílý dům na exministryni zahraničí Clintonovou jen jeden procentní bod, což je v rámci statistické odchylky. Také podle průzkumu agentury RCP je rozdíl mezi nimi velmi těsný, jen asi tři procentní body.

Už nejsem republikán

James Comey se v minulosti nikterak netajil svými sympatiemi k republikánům. Podle serveru Politico.eu byl republikánem po celý svůj život. Až do července letošního roku, kdy americkému Kongresu řekl, že již členem strany není. Už ale neupřesnil, jaký vztah k republikánům nadále má.

Comey v minulosti sponzoroval republikánské kandidáty na prezidenta – Johna McCaina v roce 2008 a Mitta Romneyho v roce 2012. Nicméně svou nezávislost dokázal, když byl ochotný jako prokurátor jít právě proti republikánům.

V době, kdy byl George W. Bush v úřadu prezidenta, Comey zastával pozici zástupce generálního prokurátora. Popsal, jak Bushovi spolupracovníci naléhali na prokurátora, aby podepsal sporný program odposlechů. Vymezil se tak proti úřadu republikánského prezidenta, čímž si - sám jako republikán - získal takovou reputaci, že si ho současný prezident Barack Obama vybral v roce 2013 právě do vedení FBI.

Comey je přesvědčen, že zákaz otevírání kauz, které mohou zásadně ovlivnit výsledek voleb, se na něho nevztahuje. Další e-maily Clintonové prý FBI objevila náhodně při vyšetřování zcela jiné kauzy. Ředitel FBI zatím neřekl, proč s otevřením vyšetřování nepočkal dva týdny, kdy bude po volbách. Je však možné, že kdyby Kongres o nových e-mailech neinformoval včas, mohl by sám čelit obvinění. Nyní zůstává otázkou, zda se do voleb, které vrcholí již 8. listopadu, podaří všechny materiály prošetřit a kauzu uzavřít.

„Američané si zaslouží dostat co nejdříve kompletní fakta. Ředitel Comey řekl, že neví, zda jsou nové e-maily nějak významné či nikoliv. Jsem přesvědčena, že ať už jsou jakékoliv, nezmění červencový výsledek vyšetřování,“ vzpomněla Hillary Clintonová dřívější závěry FBI a zároveň připomněla, že by úřad měl celou záležitost bezodkladně vysvětlit.

James Comey se s Clintonovou při vyšetřování potkal již v minulosti. Ve své agendě se věnoval podezření manželů Clintonových ze zpronevěry realitních fondů v Arkansasu a později i milosti, kterou Bill Clinton v prezidentském úřadu udělil manželovi ženy, jež sponzorovala Demokratickou stranu.

Reklama

Doporučované